Banker tvivler på vismænd: Usikkert om optimismen holder stik

Meget kan gå galt, hvis nedturen rammer den globale økonomi, vurderer Jyske Bank.

- Vi godt være i tvivl, om optimismen holder stik, udtaler direktør Ulrik Nødgaard fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Der er stor tiltro til dansk økonomi i den nyeste vismandsrapport, som er blevet fremlagt i dag.

Her peger vismændene på pæne vækstrater omkring to procent frem til 2025, ligesom lønnen forventes at stige, og der vil være stor efterspørgsel på arbejdskraft.

Men samme optimistiske syn på dansk økonomi er ikke at finde hos Finans Danmark, der er bankerne og realkreditinstitutternes brancheorganisation.

- Vismændene er fortsat positive, når det kommer til en prognose af Danmarks konjunktursituation og vækstudsigterne. Her kan vi godt være i tvivl, om optimismen holder stik, siger Finans Danmarks direktør, Ulrik Nødgaard.

Finans Danmark deler dog vismændenes vurdering af, at det offentlige bør holde på pengene, vente med skattelettelser samt at øge det offentlige forbrug og i stedet føre en stram finanspolitik.

Jyske Bank: Vismændene er voldsomt optimistiske

Også Jyske Bank er forbeholden, når det kommer til vismændenes positive forventninger til dansk økonomi de næste otte år.

- Set med vores øjne er vismændene voldsomt optimistiske på dansk økonomi. Der er tale om det perfekte scenarie, hvor alting går godt, udtaler bankens cheføkonom Niels Rønholt i en pressemeddelelse.

Jyske Bank regner i stedet med en vækst omkring 1,7 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i årene 2017 og 2018 og tvivler samtidig på, at væksten når to procent i de efterfølgende år.

Samtidig forventer cheføkonomen, at den globale økonomi vil bremse op, og at det vil smitte af på dansk økonomi.

- Meget kan gå galt. Det allerstørste risikomoment er nok, at den globale økonomi ganske enkelt rammer en nedtur inden, at vi når til 2025, udtaler Niels Rønholt.

Han nævner for eksempel, at amerikansk økonomi kan stå overfor en afmatning allerede inden for et eller to år, som også Danmark vil kunne mærke.

Overvismand Michael Svarer fortæller her, hvorfor vismændene ser positivt på dansk økonomi:

Bankerne: Boligpriser skal følges nøje

I vismandsrapporten vurderer økonomerne også, at de lave, variable renter på boliglån risikerer at føre til uholdbart store prisstigninger på boligmarkedet, fordi folk finansierer deres boligkøb med lån, de ikke kan betale, hvis renten stiger.

Men den bekymring deler bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, umiddelbart ikke, fordi de høje boligpriser primært gør sig gældende i de store byer og ikke i hele landet.

Brancheorganisationen "er dog enig med vismændene og flere andre i, at situationen med de høje og stigende priser i de større byer skal følges nøje".

FacebookTwitter