Banker, udlejere og virksomheder får opsang fra Mette Frederiksen: Her er deres svar

Vi viser samfundssind, lyder det samstemmende fra brancheorganisationer.

Statsminister Mette Frederiksen gav en opsang til banker, udlejere og virksomheder på et pressemøde afholdt mandag aften. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Hvis butikker og erhvervsliv skal helskindet igennem coronakrisen, skal der udvises større samfundssind.

Sådan lød statsminister Mette Frederiksens (S) opsang til banker, udlejere og virksomheder i hendes mere end tyve minutter lange tale i går.

Men er opsangen fortjent, eller skyder hun forbi målet?

Vi har spurgt virksomhederne, bankerne og udlejerne selv.

BANKERNE SKAL GIVE EN FAIR RENTE

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvad sagde Mette Frederiksen?

"Mange af jer har taget ansvar i denne her situation. Givet en kassekredit. Aflyst udbytter. Tak for det. Men det gælder ikke for alle. Der er for mange eksempler på små erhvervsdrivende, der har svært ved at få den nødvendige kredit eller bliver budt på nogle alt for høje renter. Den går ikke i den her situation.”

”Til alle banker vil jeg gerne sige: Hjælp jeres kunder igennem det. Vi har set eksempler på nogle meget høje renter, som lugter af, at nogle udnytter situationen.”

Svar fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør i FinansDanmark

Udnytter I situationen ved at kræve for høje renter af nødlidende erhvervsdrivende?

- Det er ikke et billede, jeg kan genkende. Har der været slået en enkelt skævert? Det kan vi ikke afvise. Men bankerne er meget optagede af at hjælpe sunde kunder igennem det her forløb. Jeg skal ikke kunne afvise, at der har været enkeltsager, men jeg vil bare sige, at det ikke er det generelle indtryk, at vi taler om renter på 18-20 procent.

Er Mette Frederiksens opsang fortjent?

- Der sidder tusindvis af bankmedarbejdere i de her dage og bruger al deres arbejdstid på at hjælpe deres kunder. Derfor er vi kede af, at der er et andet indtryk nogle steder. Der bliver lavet en meget stor indsats.

Kommer I til at ændre adfærd efter opsangen?

- Nej, for vores indtryk er jo, at der allerede bliver arbejdet i døgndrift på at hjælpe virksomhederne igennem. Meldingen fra vores medlemmer er, at der bliver fundet en konkret løsning for langt størstedelen. Men vi må også være ærlige at sige, at når der er udsigt til, at bnp (bruttonationalproduktet, red.) falder med 5 procent, vil der være virksomheder, som har svært ved at klare sig igennem. Vi skal jo kun give kreditter der, hvor der er et håb om at få pengene tilbage. Så der vil blive givet nej’er rundt omkring.

UDLEJERE SKAL UDSKYDE HUSLEJER

(Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Hvad sagde Mette Frederiksen?

”En ting er kredit i banken. Noget andet er husleje. Også her har vi brug for noget hjælpsomhed. Hermed en appel til de store udlejningsvirksomheder om at vise samfundssind. Udskyd huslejerne.”

Svar fra Jannick Nytoft, adm. direktør i erhvervudlejernes brancheorganisation, EjendomDanmark

Har I udvist samfundssind under coronaen?

- Vi opfordrer alle vores medlemmer til - så vidt det er muligt - at indgå i dialog med deres lejer. Som udlejer er du jo ikke interesseret i at miste en lejer. Men hvorfor skulle udlejeren ikke have sine indtægter, hvis lejeren skal? Udlejeren er en leverandør på lige fod som alle andre i samfundet. Hvis lejeren går konkurs, så er det jo en kunde mistet. En udlejer er jo ikke en bank. De har jo også regninger, der skal betales.

Er opsangen fortjent?

- Jeg synes, den er skudt forbi. Det handler om at opfordre hele samfundet til at udvise samfundssind. Vi er i samme båd her - uanset om det en borgeren, lejeren eller banken.

Kommer opsangen til at ændre noget for jer?

- Vi har hele tiden opfordret til dialog og individuelle aftaler og give kredit i det omfang, det er muligt. Vi har hele tiden opfordret til samfundssind.

VIRKSOMHEDER SKAL DROPPE UDBYTTE-UDBETALING

(Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvad sagde Mette Frederiksen?

”Venstre har for eksempel foreslået, at de virksomheder, der får penge af statskassen, forpligter sig til samtidig ikke at udbetale udbytte til aktionærerne. Det er et godt forslag.”

Svar fra Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri

Burde virksomhederne ikke holde igen med at betale udbytte, når man modtager hjælp fra staten?

- Det sidste, virksomhederne tænker på lige nu, er udbytte. De kæmper for at redde arbejdspladser og undgå konkurs. For rigtig mange virksomheder er det en fuldstændig teoretisk og akademisk diskussion. Jeg har ikke hørt om nogen virksomheder, der gør det. Men hvis man har den frygt fra politisk side, så kan det da godt indgå i drøftelserne af, hvordan vi forbedrer de her hjælpepakker fremover.

Er Mette Frederiksens opsang fortjent?

- Jeg synes, opsangen kommer samtidig med en ros. Hun roser netop, hvordan medarbejdere og myndigheder har arbejdet sammen. Vi har vist et stort samfundssind.

Facebook
Twitter