Banker uenige i løftet pegefinger: Vores udlån er ikke uforsvarlige

Bankernes talerør synes ikke, de låner for mange penge ud, selvom Nationalbanken er bekymret.

Flere banker begynder igen at løsne op på kravene til udlån. Men bankerne bør i stedet løfte foden fra speederen. Sådan lyder advarslen i en analyse, som Nationalbanken har gennemført. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Banker og realkreditinstitutter er måske ved at lave de samme fejl, som førte til finanskrisen for ti år siden.

Bankerne tjener milliarder af kroner i disse år og har store overskud. Og det har fået dem til at sænke kreditvurderingerne og yde lån til mere risikable kunder.

Sådan lyder advarslen i en ny analyse fra Nationalbanken.

Men hos bankbranchen er man ikke enige i kritikken. Bankerne har lempet kreditvurderingerne, men ikke så det går ud over sikkerheden.

Det siger Ulrik Nødgaard, der er direktør i realkreditinstitutter og bankers interesseorganisation Finans Danmark.

- Jeg synes ikke, at der i det, Nationalbanken lægger frem, er konkrete tegn på en særlig følsomhed hos de virksomheder, som der bliver givet mere favorable lånevilkår til, siger han.

Ifølge Nationalbanken er situationen dog så alvorlig, at erhvervsministeren har mulighed for tvinge bankerne til at øge deres kapitalbuffer og sætte flere penge til side.

Det skal ske gennem aktivering af den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer, foreslår Nationalbanken i sin analyse. Bufferen er et værktøj, som blev indført på internationalt niveau efter finanskrisen, som kan tvinge bankerne til at polstre sig yderligere for imødegå nye kriser.

Ingen katastrofer lurer

Men Finans Danmark er langt fra enige i den del af analysen. Efter finanskrisen har mange virksomheder kæmpet for at kunne få lån, og når bankerne nu igen åbner mere op for at låne penge ud, er det ikke ensbetydende med en lurende katastrofe, siger Ulrik Nødgaard.

- Det er fuldstændig rigtigt, at der er en konkurrence, der betyder, at virksomhederne i dag kan få mere favorable vilkår, end de kunne tidligere. Vi skal bare huske på, at i årene efter finanskrisen, der var der forholdsvis stramme vilkår, siger han.

Mener I, at bankerne har styr på deres kreditrådgivning?

- Det er der ingen tvivl om. For eksempel kan man sige, at man i forhold til 00'erne i dag har øget fokus på at sikre en underliggende sund indtjening frem for mere luftige, aktive værdier i forbindelse med lån.

Har Nationalbanken så ikke forstået virkeligheden ude i bankerne?

- Som jeg siger, så kan vi godt genkende billedet. Og Nationalbanken gør det, der er deres rolle, ved at løfte pegefingeren og sige, at man skal passe på, at der ikke bliver slækket for meget. Det er fair nok at komme med det budskab. Vi siger bare, at vi skal se bevægelsen i forhold til, hvor vi kommer fra. Vi mener ikke, at vi nærmer os et uforsvarligt punkt.

Nationalbanken siger også, at kravene for at aktivere den kontracykliske kapitalbuffer er til stede. De vil dermed gerne have bankerne til polstre sig mere. Er I parat til det?

- Nej, vi synes, det er lidt tidligt, man er ude. Den buffer er tænkt som noget, der skulle aktiveres i nogle scenarier, hvor man fik en overdreven udlånsvækst i dansk økonomi, og det er der altså ikke tegn på i dansk økonomi for nuværende, siger Ulrik Nødgaard.

Facebook
Twitter