Bankerne er for dårlige til at rådgive om investeringer

Danskerne bliver snydt, hvis de tror, at bankernes rådgivning om investeringer er grundig. I de fleste tilfælde er rådgivningen mangelfuld, viser en undersøgelse fra Dansk Aktionærforening.

Bankerne skal sætte sig grundigt ind i kundernes økonomi, før de rådgiver om investeringer. Men det sker kun i 23 procent af tilfældene, viser en undersøgelse fra Dansk Aktionærforening. (Foto: DR © DR)

De private investorer får alt for dårlig rådgivning, når de går i banken for at få råd gode råd om investeringer. Det viser en undersøgelse fra Dansk Aktionærforening.

- Bankerne er alt for dårlige til at sætte sig ind i kundernes situation, og hvis man ikke gør det, så kan man heller ikke yde god rådgivning, siger aktionærforeningens formand Claus W. Silfverberg.

I undersøgelsen har 296 personer søgt rådgivning om investeringer i banken, uden at banken på forhånd kendte deres investeringsprofil, men kun i 23 procent af tilfældene interviewede bankrådgiveren kunden for at fastlægge en investeringsprofil.

38 procent blev ikke interviewet om deres investeringsprofil, mens 39 procent svarer, at de ikke ved, om de blev interviewet om deres investeringsprofil.

Bankerne følger ikke god-skik-regler

- Det viser tydeligt, at bankerne ikke tager rådgivningen tilstrækkelig alvorligt. De overtræder simpelthen reglerne om god skik for finansielle virksomheder, siger Claus W. Silfverberg

Formanden for aktionærforeningen nævner som eksempel en kvinde i 30'erne, der blev kørt ned og fik 1,4 millioner kroner i erstatning. Hun gik ned i banken og forklarede, at hun ikke længere kunne arbejde, og derfor skulle de penge supplere hendes indtægt resten af livet.

- Hun blev rådet til at købe nogle meget risikofyldte investeringsforeningsbeviser, og efter tre år var en tredjedel af pengene væk, siger Claus W. Silfverberg

.

Han understreger, at dårlig rådgivning ikke har noget med afkastet at gøre, for ingen kan give garanti for et positivt afkast på aktiemarkedet. Det, der er vigtigt, er, at kunderne får den rette rådgivning i forhold til deres økonomi og den risiko, de ønsker at løbe.

ExternalContent