På ét år er den samlede pris for bankernes gebyrer steget med 10 procent.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.
Mens priserne for det, bankerne opkræver hos sine kunder, er steget markant sidste år, så er priserne generelt i samfundet kun steget 1,1 procent, viser tallene.
Prisen for at låne penge er trykket helt i bund, og derfor må bankerne øge deres indtjening andre steder, siger cheføkonom Niels Arne Dam fra bankernes og realkreditinstitutternes interesseorganisation, Finans Danmark.
- Vi ser en stigning i gebyrerne samtidig med, at vi har nogle meget lave renter. Når renterne er lave, så tjener bankerne ikke de penge på renter, vi har set igennem tiden, siger han.
Pengene finder bankerne så i stedet ved at opkræve gebyrer hos deres kunder, fortæller Niels Arne Dam.
- Så kigger bankerne ud over deres produktpalette, og noget af det, de så gør, er at øge gebyrerne, siger han.
Bankerne har enorme overskud i disse år. Men de penge kommer andre steder fra end gebyrerne, mener cheføkonomen.
- Det er rigtig, at vi ser stigende indtægter i bankerne, men de er faktisk ikke så store, hvis vi ser på årene før krisen. Men når vi ser en stigning nu, så er det nogle engangsforhold, som kommer af store kursgenvinster, siger Niels Arne Dam.
Gebyrer rammer skævt
Hos forbrugernes interesseorganisation, Forbrugerrådet Tænk, erkender man, at bankerne ikke tjener så mange penge på de lave renter, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.
- Det er formentlig rigtigt, at det er den faldende rentemarginal, der får bankerne til at skrue op for andre indtægter, siger han.
Samtidig er mange kunder ikke specielt opmærksomme på, hvad bankerne tager i gebyr. Og den store samlede prisstigning på gebyrerne er derfor tegn på, at konkurrencen er alt for dårlig bankerne imellem.
- Bankerne er i stand til at hæve priserne. Hvis konkurrencen fungerede, så ville deres kunder løbe ud af døren og finde en anden bank, siger Vagn Jelsøe.
Noget af forklaringen skal også findes i, at gebyrerne er svære at gennemskue. Desuden rammer gebyrerne mest dem, der har få penge, og som i nogle banker skal betale for at have en konto.
Ældre kunder, der ikke har en computer, og som derfor bliver nødt til at betale kontooversigter og transaktioner, bliver også særligt ramt af de stigende gebyrer, som bankerne opkræver, lyder det fra vicedirektøren.
- På den måde får gebyrer en slagside, som forbrugerne ikke kan være tjent med. Så snart rentemarginalen stiger igen, vil vi holde øje med, at bankerne igen går væk fra den her gebyrfinansiering, siger Vagn Jelsøe