Bankerne tjener på nødhjælp

Bankerne tjener store penge på de mange bidrag, som i øjeblikket strømmer ind til nødhjælpsarbejdet. For de kræver gebyr af de beløb, danskerne indbetaler. Sidste år måtte nødhjælpsorganisationerne bruge 1,5 millioner kroner på gebyrer.

Bankerne tjener godt på nødhjælpsorganisationernes indsamlingtil flodbølgeofrene i Asien.

Hvis man ringer et beløb ind til en af nødhjælpsorganisationerneeller betaler med sit dankort, tager bankerne et gebyr på 1,95kroner. Og gebyrerne er endnu højere, hvis man indbetaler påposthuset eller via sms, skriver Politiken.

Tilsammen måtte Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors og Red Barnetsidste år lægge 1,5 millioner kroner til PBS, som administrererbankernes betalingssystemer. Pengene kunne sikre rent vand til3.000 mennesker i et år.

- Det er ikke mindst et problem for de mennesker, som indbetalersmå beløb. Her går en relativt stor andel til bankerne, fordigebyrerne er faste, siger bestyrelsesformand i de humanitæreorganisationers brancheforening ISOBRO, Robert Hinnerskov.

I bankernes organisation, Finansrådet, afviser direktør JørgenHorwitz at sænke gebyrerne.

- Vi behandler nødhjælpsorganisationerne som en hvilken somhelst anden kunde, siger direktør Jørgen Horwitz.

(Kilde:Nødhjælpsorganisationerne og Politiken)

Hvis manindbetaler direkte til Røde Kors' konto i Nordea eller FolkekirkensNødhjælps konto i BG Bank, er det gebyrfrit. Overførsel fra andenbankkonto koster gebyr.

Indbetaling på girokort koster op til et par kr., afhængig afhvilken netbankaftale man har.

Donationvia opringning til indsamlingstelefonnumre er gebyrfrit. Via SMSkoster det 3-4 kr., men Sonofon og TDC giver gebyret videre tilnødhjælpen.

Kr. 1,95:Donering via DR & TV2's fællesindsamling koster ligeledes etgebyr på 1,95 kr. til PBS

Kr. 1,95:Donering via hjælpeorganisationernes hjemmesider kosterorganisationen et gebyr på 1,95 kr. samt 1 promille tilPBS

Gratis: Etbeløb givet direkte til indsamlerne fra bl.a. Røde KorsDet koster det at hjælpe

Færrest udgifter ved Hjælp Asien-indsamlingen

Alligevel har nødhjælpsorganisationerne aldrig fået så meget ud afen indsamling som ved indsamlingen til Asien. Og det har gjortnødhjælpsbranchens udgifter i forbindelse med indsamling væsentligmindre end normalt, skriver Berlingske Tidende.

- Vores omkostninger har været forsvindende små, derfor fårofrene meget ud af denne indsamling, siger Mads KlæstrupKristensen, der er indsamlingschef hos Folkekirkens Nødhjælp.

Samme meldinger kommer fra de øvrige fire store organisationer,der samarbejder med DR og TV2 om indsamlingen "Hjælp Asien".

Indtil nu er der på privat initiativ indsamlet omkring 100millioner kroner.

I aften sætter magasinet Penge sammen med flere storeerhvervsorganisationer fokus på indsamlingen til ofrene forkatastrofen i Asien. Det er på DR1 klokken 21.25.

Facebook
Twitter