Bankkrise ryster finansloven på færøerne

Den færøske storbank Eik Banki er rendt ind i økonomisk uvejr på selve dagen for fremlæggelse af finansloven i Landstinget.

Der er finansielle problemer på Færøerne. (Foto: © Dorthe Müller)

Krisen i færøske Eik Banki har udløst en feberjagt hos hjemmestyret i Torshavn om at få reddet finansloven.

- Finansloven skal afleveres til Landstinget i dag, og det ramler sammen med nyheden om Eikbanki. Hvis regeringen ikke hjælper banken, risikerer vi et bankkrak, siger Brynild Thomsen, redaktør på færøernes største avis, Dimmalætting (Daggryet) til DR Nyheder.

Ingen på færøerne ved i skrivende stund, hvordan en redningsaktion overfor banken, der er en af færøernes største, skal indarbejdes i spillet om færøernes finanser for det næste år.

- Der skal udarbejdes en redningspakke inden torsdag, for at banken kan leve op til krav om visse garantier på fredag, så det er et kapløb med tiden, siger Brynild Thomsen til DR Nyheder.

Det står dog fast, at færøerne har den økonomiske kapacitet til at hjælpe den nødstedte bank, hvis danske afdeling har 100.000 kunder.

- Nationalbanken på Færøerne ligger inde med reserver på to milliarder kroner, så der er penge på kontoen til en redningsaktion, siger redaktøren af Dimmalætting.