Bankpakke til 100 mia. kr. på plads

Staten vil tage sig godt betalt for at stille 100 milliarder kroner til rådighed til at hjælpe finanssektoren i bankpakke II. Prisen bliever en rente på 10 pct. om året.

Bankpakken skal give en økonomisk indsprøjtning på 100 milliarder kroner. (Foto: Per Hermansen © DR Bornholm)

Staten vil tage sig godt betalt for at stille 100 milliarder kroner til rådighed til at hjælpe finanssektoren i bankpakke II.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen siger, at staten regner med at afkast på i gennemsnit 10 procent årligt for at låne pengene til banker og kreditinstitutter.

Renten vil blive fastsat for hver enkelt bank og afspejle risikoen. Det betyder, at mere velkonsoliderede banker skal betale mindre end banker, som har økonomiske problemer.

Direktørlønningerne rammes

Pakken betyder, at kun halvdelen af direktionslønningerne kan trækkes fra i skat. Samtidig bliver det nuværende forbud mod aktieoptionsordninger videreført.

- Nogle bankdirektører har været mere interesseret i at tjene penge til sig selv. Og når bankpakken udløber, vil der fortsat være begrænsninger i fradragsretten for direktørlønninger, oplyser ministeren, siger Lene Espersen.

Større forsigtighed

Hun opfordrer det finansielle system til fremover at vise mindre risikovilje og en mere forsigtig udlånspolitik. Bankpakken skal sikre, at der udlånes penge i Danmark, så virksomheder og borgere ikke kommer i en kreditklemme.

Pakken pålægger banker og realkreditinstitutioner at komme med en halvårlig redegørelse om deres udlånsaktivitet. Desuden skal forligspartierne mødes jævnligt for at drøfte bankpakken, men vil ikke presse bankerne til at tage overdrevne risici.

Lønninger på vej ned

Pakken er blevet forhandlet på plads af toppolitikere fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale og Liberal Alliance.

Danske Banks direktør Peter Straarup siger, at bankdirektørernes lønninger var på vej ned på grund af udviklingen i bankernes aktiekurser:

- Men nu har det været politisk nødvendigt at komme med et incitament til, at de ikke udviklede sig i den anden retning, siger han.

FacebookTwitter