Bankrådgivere skal på skolebænken

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen sender bankrådgiverne tilbage på skolebænken. De skal bestå en særlig eksamen for at kunne rådgive om køb af værdipapirer.

Økonomi- og erhversminister Lene Espersen vil øge beskyttelsen af forbruger, der øsnker at købe værdipapirer. (© DR)

En meget stor del af bankrådgiverne erkender, at de ikke ved nok om det, de skal vejlede kunderne om. Derfor griber økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen nu ind og sender bankrådgiverne tilbage på skolebænken.

Lene Espersen spiller i morgen ud med et forslag, om at bankrådgivere skal have en særlig uddannelse - en certificering - der giver dem lov til at rådgive borgere om, hvordan de skal placerede deres penge.

Inddeles i risikogrupper

Samtidig skal værdipapirer klassificeres efter, hvor stor risiko der er ved at investere i dem. Det betyder, at statsobligationer, der er de mest sikre, er i kategori A, mens de meget usikre værdipapirer får klassificeringen C.

- Vi skal have sikkerhed for, at dem, der professionelt rådgiver kunder omkring investeringer, er fuldstændig inde i tingene og kan forklare kunderne, at hvis man ønsker at løbe mange risici, så er der også en risiko for, at man kan tabe alle sine penge, siger Lene Espersen til DR Nyheder.

Sidste år købte og solgte danske bankkunder for 180 milliarder kroner aktier, obligationer og andre værdipapirer.

Bedre forbrugerbeskyttelse

Forslaget er en konsekvens af, at næsten hver tredje rådgiver selv siger, at de er i tvivl om, hvordan de skal rådgive, siger økonomi- og erhvervsministeren.

Måler er, at forbrugerne får en bedre beskyttelse og får en bedre viden om, hvordan risikoen er, når de ønsker at placere penge på værdipapirmarkedet, siger Lene Espersen.

Hun henviser til de mange sager, hvor bankansatte har rådgivet kunderne for dårligt, og hvor borgere har følt sig snydt og ført bag lyset, lokket af bankrådgivere til at investere hele deres opsparing og nogle gange også hele deres friværdi i huset i dubiøse værdipapirer, siger ministeren.

Facebook
Twitter