BBR-fejl kan blive en bombe under husejerne

Hvert fjerde enfamiliehus er opmålt forkert, viser nye tal, og det kan koste dyrt i erstatninger og skatter.

Op mod 25 procent af alle danske enfamiliehuse er opmålt forkert, vurderer Bygnings- og Boligregistret (BBR). Og det kan få store konsekvenser. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Det er vigtigt, at du har opgjort dit boligareal korrekt i det såkaldte boligregister, for du risikerer et smæk af dimensioner, hvis det viser sig at være forkert, skriver Bolius Boligejernes Videncenter i deres magasin, Bedre Hjem.

I en sag fra Midtjylland blev en boligsælger dømt til at tilbagebetale 150.000 kroner til køber, fordi husets boligareal viste sig at være under de 150 kvadratmeter, som stod i salgsopstillingen. Køber fik med andre ord mindre boligareal, end han havde betalt for.

Op til 25 procent er opmålt forkert

Og eksemplet er ikke enestående. Op mod 25 procent af alle danske enfamiliehuse er opmålt forkert, vurderer Bygnings- og Boligregistret (BBR) overfor magasinet. Og også hvis boligen viser sig at være større, end der står i registret, kan du få en regning. For så skal du betale mere i boligskat, og de mange fejl har også fået kommunerne til at gå på jagt efter forkerte registreringer.

Ved at rette i BBR-registret kan kommunen nemlig få et større bloktilskud fra staten som led i den nationale udgiftsbehovsudligning. Tilskuddet gives på baggrund af kommunens boligmasse. Således indhentede Sønderborg Kommune ifølge Bedre Hjem 124 millioner kroner på at rette boligoplysningerne i BBR.

Nej til at udvide

For den enkelte boligejer kan et for stort areal i BBR ligeledes være med til at sætte din byggeprocent for højt og dermed udløse et nej til at opføre et udhus eller en tilbygning til dit hus.

Og der er mere:

- Tallene har jo betydning for din forsikring og for sagsbehandlingen i forhold til ejendomsskat. Registret bruges også til ejendomsvurderinger, siger Pia Færch, der er vicekontorchef hos KL, der driver BBR-registret, til Bedre Hjem.

Typiske arealfejl er "hemmelige" opførelser af skure og carporte samt loftsrum og udestuer, som er inddraget til bolig uden tilladelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk