Begrebet stress er blevet en skraldespand

Psykiatere og psykologer maner til besindighed omkring stress. De kalder det en modediagnose. En Gallup-måling viser, at 60 procent af befolkningen er enige.

Psykiatere og psykologer maner til besindighed omkring stress. De kalder det en modediagnose. (© Ap GraphicsBank)

Psykiatere og psykologer maner til besindighed omkring stress, som de betegner som en modediagnose helt ude af kontrol, skriver Berlingske Tidende.

MediaLinks:

- Når ordet stress er blevet så udbredt, er det fordi, det ikke er tabubelagt som for eksempel panikanfald, angst eller depression, siger overlæge Marianne Breds Geoffroy, Hvidovre Hospital.

Og professor Raben Rosenberg fra Center for Psykiatrisk Forskning i Risskov supplerer:

- Stress er et upræicst samle-begreb. Det betyder, at nogen ikke får den behandling, som de bør have. At gå hjem og slappe af hjælper ikke en døjt på en angstlidelse. Og er du endelig stresset, er en lang sygemelding det værste, du kan få. Det gør det svært at komme på arbejde igen. Man kan reagere voldsomt på svære belastninger, men som psykiater vil jeg først analysere, om der snarere er tale om en depression eller lignende, siger han.

Dansk Psykologforenings formand, Roal Ulrichsen, medgiver, at stressbegrebet er blevet en skraldespand for alle mulige mere eller mindre alvorlige lidelser.

I en Gallup-måling, som Berlingske Tidende har fået lavet, erklærer 60 procent af danskerne sig enige i, at alt for mange går ned med stress uden at være egentlig syge. Især mænd og ældre er enige i det udsagn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter