Bekymring: Facebook og Apples kæmpe strømforbrug udfordrer Danmarks grønne omstilling

Facebook vil holde Co2-aftrykket nede ved at bygge et datacenter i grønne Danmark. Men centrets store strømforbrug udfordrer den grønne omstilling, mener organisationer. Minister afviser.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), da han i går kunne løfte sløret for Facebooks nye datacenter i Odenses industrikvarter, Tietgenbyen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Facebooks nye datacenter i Odense kommer til at bruge så meget strøm, at det kommer til at hæmme Danmarks omstilling til grøn energi.

Sådan lyder bekymringen hos flere danske organisationer ovenpå gårsdagens offentliggørelse af det 55.000 kvadratmeter store datacenter i Odense Ø, der skal stå klar i 2020.

- Det kan sådan set være fint nok, at store el-forbrugere som Apple og Facebook lægger sig i Danmark, men det stiller samtidig krav til, at vi i Danmark leverer en fortsat ambitiøs udbygning af den grønne elforsyning, siger Christian Ibsen, der er direktør i den grønne tænketank Concito.

- Det her betyder jo ekstra elforbrug i Danmark, som alt andet lige vil blive dækket af olie og gas, da vi ikke er 100 procent forsynet med vedvarende energi, fortsætter han.

Mere sort energi

Ifølge Concito kan etableringen af Apples datacenter ved Viborg og Facebooks datacenter i Odense øge det samlede elforbrug i Danmark med 10 procent.

Derfor vurderer Concito, at der skal skrues op for de grønne investeringer, hvis det samlede energiforbrug skal være på 50 procent vedvarende energi i 2030.

Greenpeace sender også en opfordring om flere grønne investeringer videre til regeringen:

- Facebook har vist, at de sikrer sig, at der kommer mere vedvarende energi i systemet. Hvis de bare tog det fra vores nuværende energimix, så bliver vores energisystem ikke grønt. Selv om de får lovninger på 100 procent vedvarende energi, så vil resten af os bare forbruge mere sort energi, siger Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær i Greenpeace Norden.

Minister: Ro på

Han glæder sig dog over, at det netop er Facebook, der har fået adresse i Danmark.

- Havde det været Netflix eller HBO, havde vi været meget bekymrede, for de har vist sig systematisk at være fuldstændig ligeglade, og der kunne vi være sikre på, at der ikke ville ske positive skridt som følge af deres datacentre. Men Facebook er en frontløber, så det hjælper på det, siger Mads Flarup Christensen.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) maner til besindighed.

Danmark er meget langt fremme med udbygningen af den grønne energisektor. Det ændrer Facebook-investeringen ikke på, siger han:

- Heldigvis er vi rigtigt langt fremme med initiativer på det grønne område. Lige før jul godkendte vi etableringen af en stor havvindmøllepark ved Kriegers Flak, et kystnært område er også blevet godkendt dertil er der endnu en havvindmøllepark ved Horns Rev.

- Sidste år er der alene taget initiativer, som kan forsyne mere end 900.000 husstande med deres årlige elforbrug, så jeg er helt sikker på, der også nok skal blive plads til Facebook, fortsætter Lars Chr. Lilleholt.

Han kalder sig ovenpå nyheden om Facebooks etablering i Odense for 'en super glad energiminister'.

1,7 milliarder kopper Caffe Latte

Facebooks mål om at være bæredygtigt er én af de primære årsager til, at datacentret skal bygges i Odense, lyder vurderingen fra Dansk Energis direktør Lars Aagaard:

- Jeg har tillid til Facebook og ser en klar klimagevinst ved, at de vælger vores land. Vi bruger alle Facebook, og derfor skal man placere sådan nogle datacentre i energisystemer, som er grønne og har planer om at blive grønne, og det er Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til i Danmark at være et af de førende lande, når det handler om at levere grøn el, siger han.

Ifølge Niall McEntegart, Facebooks chef for de europæiske datacentre, svarer Co2-aftrykket for et års Facebook-forbrug til det aftryk, der kommer ud af at lave en kop medium Caffe Latte.

Ud fra den kalkyle svarer Facebooks årlige Co2-aftryk til produktionen af 1,7 milliarder kopper medium Cafe Latte.

Det var i hvert fald antallet af Facebook-brugere i juli 2016.

Facebooks berømte og velhavende stifter, Mark Zuckerberg, 'postede' i går på Facebook nyheden om det nye datacenter i Odense.