Berlingske-journalister modtager Cavlingpris for dækning af Danske Banks hvidvask-skandale

Den prestigefyldte pris går til Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen.

De tre Berlingske journalister begyndte deres afsløringer tilbage i marts 2017. Her kunne de fortælle, milliarder af kroner blev overført til konti ejet af lyssky selskaber i Danske Bank og sendt videre i skattely i perioden 2011-2014. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvidvask-skandalen i Danske Bank har været på alles læber det seneste år, hvor det har vist sig, at udenlandske kunder har sendt svimlende 1500 milliarder kroner gennem bankens estiske filial, uden at ledelsen greb ind.

Og nu har journalisterne Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen fra Berlingske, som startede med at grave i de mistænkelige pengeoverførsler, modtaget en Cavling-pris for deres afsløringer af den omsiggribende skandale i Danmarks største bank.

Det blev offentliggjort ved en prisuddeling fredag eftermiddag.

- Jeres journalistik har ikke været til at sætte en finger på. Heller ikke i mødet med Danmarks største spin-maskineri, lyder de rosende ord til vinderne fra formand for Cavling-komiteen, Kaare Sørensen, ved prisuddelingen.

Dækningen er Danmarkshistorie

I sin tale til årets uddeling af Cavling-prisen i Nationalmuseets festsal forklarer Kaare Sørensen, hvorfor de tre journalister har gjort sig særligt fortjent til prisen.

- I har benyttet jer af nogle af journalistikkens ældste metoder - har banket på døren og vundet tillid hos kilderne - og så har I benyttet jer af noget af det nyeste databasearbejde, der sjældent er set før i dansk mediehistorie (...) Historien var jeres og er jeres, og grundet jeres journalistik er det nu også Danmarkshistorie. Det er en dramatisk historie, vi vil huske denne tid for, og det er ikke så tit, man kan sige det om journalistik, lyder det.

Kaare Sørensen understreger i sin tale, at resultatet af Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsens journalistik i dag har bragt skandalen op i et omfang, der "bedst kan måles i det, som Joakim von And kalder fantasillioner".

Flere års arbejde

De tre Berlingske journalister afslørede tilbage i marts 2017, at milliarder af kroner blev overført til konti ejet af lyssky selskaber i blandt andet Danske Bank og sendt videre i skattely i perioden 2011-2014.

Siden har afsløring på afsløring om, hvad der foregik i Danske Banks filial i Estland fra 2007-2015, fulgt - og omfanget af sagen er vokset i takt med de omfattende medieafsløringer.

I september 2017 kunne Berlingske fortælle, at regimet i Aserbajdsjan havde brugt Danske Banks estiske filial til mistænkelige pengeoverførsler, hvilket hævede det samlede omfang af mistænkelige pengeoverførsler til 25 milliarder kroner.

Og i juli i år havde Berlingske igen adgang til kontooplysninger i den estiske filial. De viste mistænkelige pengeoverførsler for yderligere 28 milliarder kroner. Det har bragt det samlede omfang af mistænkelige pengeoverførsler i perioden 2007-2015 op til mindst 53 milliarder kroner.

Store konsekvenser

Det præcise tal for omfanget af hvidvask i sagen er fortsat ukendt, men Danske Bank kunne i september oplyse, at i alt 1.500 milliarder kroner er strømmet gennem den estiske filial. En stor del kan være hvidvask.

Afsløringerne om Danske Banks estiske filial har alene i år medført, at myndigheder i flere lande har sat undersøgelser i gang af sagen, og at en række topfolk i Danske Bank i Danmark og Estland i løbet af de sidste seks måneder har forladt deres stillinger.

Blandt andet bankens topchef Thomas Borgen, bestyrelsesformand gennem flere år, Ole Andersen, og Finanstilsynets bestyrelsesformand, Henrik Ramlau-Hansen, der tidligere var finansdirektør i Danske Bank. Andre tidligere medarbejdere er blevet anholdt.

På aktiemarkedet har dækningen af den stadigt mere omfattende sag sat dybe spor. Danske Banks aktier faldet med 48 procent, hvilket svarer til et fald i markedsværdi på intet mindre end 105 milliarder kroner.

Stolte og ydmyge

Berlingske-journalist Eva Jung modtog "stolt og ydmygt" prisen ved årets prisuddeling. Her fortæller hun, at de tre journalister faktisk slet ikke vidste ret meget om Danske Banks estiske afdeling, da de for to år siden gik i gang med at afsløre skandalen.

- For at være ærlig, vidste jeg ikke, de havde en afdeling i Estland. Siden da har hvert spadestik, vi har gravet i afdelingen, overgået min vildeste fantasi. Det har undervejs været slående at se, hvor magtesløse danske og europæiske myndigheder har været. Heldigvis lader det til, at denne skandale har været en øjenåbner, siger Eva Jung og tilføjer:

- Her to år inde i projektet er der en masse, vi ikke ved, om skumle bagmand, og hvem der har betalt penge ind og ud af Danske Bank. Men det er der andre, der ved. Danske Bank. De informationer håber vi, at de vil dele med offentligheden.

Tre nominerede

Blandt de øvrige nominerede til prisen var DR-journalist Jesper Tynell for sin granskning af undersøgelseskommissioner, og fem journalister fra Politiken og TV2/Impact TV for deres afdækning af misbrug af filmbørn i 1970'erne.

Cavlingprisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.

Med prisen følger en statuette, der forestiller Politikens legendariske chefredaktør fra 1905-1927, Henrik Cavling, som var en foregangsmand inden for dansk journalistik.

Sidste år modtog journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen prisen for bogen "Bullshit - fortællingen om en familie", der handler om taberne af Danmarks første rockerkrig.

Facebook
Twitter