Berygtet bilforhandler fra Paraguay havde astronomisk millionbeløb hos Jyske Bank

Mangemillionær fik hjælp af tidligere Jyske Bank-chef til at forvalte penge i flere skattely, viser lækkede dokumenter.

Helt op til for få år siden havde Jyske Bank en kontroversiel storkunde.

Den berygtede bilforhandler og -importør Genaro Peña fra det sydamerikanske land Paraguay, der blandt andet har været anklaget for mord i hjemlandet, havde nemlig adskillige konti i banken.

En ny internationalt læk viser, at hans engagement i banken på et tidspunkt var 900 millioner kroner.

Det kan DR Nyheder i dag afsløre sammen med Politiken, Berlingske og mediet ABC fra Paraguay.

Afsløringen kommer på baggrund af en læk af 11,9 millioner dokumenter fra 14 administrationsselskaber og advokatfirmaer, der hjælper kunder med at oprette selskaber i nogle af de største skattely i verden.

Disse dokumenter er det internationale journalistsamarbejde ICIJ kommet i besiddelse af.

Astronomisk formue

Kundeforholdet får flere eksperter til at spærre øjnene op og får dem til at stille spørgsmålet: Har Jyske Bank levet op til loven og løbende tjekket op på, hvordan storkunden kunne være god for så mange penge?

For allerede i 2005 var bilforhandleren fra Paraguay nemlig god for 70 millioner dollars - mere end 400 millioner kroner.

- Det er nok ikke som bilforhandler, han har tjent alle de her penge. Hvis man er bank, skal man spørge grundigt ind til, hvor han har pengene fra, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, jurist og partner i firmaet Fraud React, der arbejder med bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Lektor Kalle Johannes Rose, der blandt andet forsker i lovgivning for banker, slår fast, at Jyske Bank ifølge loven er forpligtet til at foretage et grundigt baggrundstjek af en kunde som Genaro Peña.

Han hæfter sig også ved, at mere end 400 millioner kroner i Paraguay i midten af 00'erne var afsindig mange penge og svarede til 0,65 procent af landets samlede økonomi (BNP).

Til sammenligning var den danske økonomi cirka 25 gange større end Paraguays dengang. Med andre ord svarer rigmandens formue til, at en dansk kunde dengang kom til banken med en formue på over 10 milliarder danske kroner.

I 2005 var der ifølge Berlingskes liste over Danmarks rigeste blot syv familier i Danmark, der var gode for det beløb.

Og oveni det var Paraguay et af de mest korrupte lande i verden dengang ifølge den uafhængige organisation Transparency International, hvilket også er en meget væsentlig faktor, når Jyske Bank skal lave et baggrundstjek af Genaro Peña, mener eksperterne.

- Det er suspekt i sig selv, at der er en kunde fra Paraguay, som vil anvende en europæisk bank. Paraguay er et sted, som ikke har det allerbedste ry, så her begynder vi at se nogle faresignaler. Derfor skal banken sikre sig selv og resten af samfundet, at der ikke er tale om ulovlige midler, siger Kalle Johannes Rose fra CBS.

Tidligere Jyske Bank-chef jonglerede med millionformuen

Det vides ikke med sikkerhed præcis, hvornår Genaro Peña og Jyske Banks veje for første gang krydsede hinanden.

DR, Politiken og Berlingske har været i kontakt med Genaro Peñas forhenværende investeringsrådgiver, som i en mail skriver, at rigmanden fra Paraguay 'har været kunde i Jyske Bank siden midt halvfemserne'.

I midten af 90'erne var bilforhandleren en særdeles kontroversiel skikkelse i sit hjemland. Han har nemlig været anklaget for drab - lige som han også har været mistænkt i en sag om et groft overfald på sin ekskone. Han blev ikke dømt for nogle af forholdene.

Netop Peñas private investeringsrådgiver står helt centralt. Han var chef for Jyske Banks private banking-afdeling - altså den afdeling, der rådgiver bankens rigeste kunder - indtil begyndelsen af 00'erne. Og hermed var rådgiveren altså chef for den afdeling, der tog sig af rige kunder som Peña.

I 2005 blev han så ansat som privat investeringsrådgiver for Genaro Peña og skulle hermed jonglere med de 70 millioner dollars.

Det er ikke kun investeringsrådgiveren, som kan fortælle, hvilken kunde bilforhandleren fra Paraguay var for Jyske Bank.

Dokumenterne viser nemlig, at Genaro Peñas formue blandt andet lå i en fond i skattelyet De Britiske Jomfruøer. En øgruppe, som er kendt for at have yderst lempelige skatteforhold.

Øerne er også et sted, hvor man potentielt kan skjule formuer, uden at ens hjemlands skattemyndigheder kan få indblik i dem.

Ifølge dokumenterne blev fonden lavet sådan, at rigmandens arvinger kunne få hans penge ved hans død, og alle selskaber under fonden havde konti i Jyske Bank Schweiz.

Man kan ligeledes se, at Peña havde yderligere to selskaber i skatteparadiset, som havde konti i Jyske Bank i Danmark.

- De Britiske Jomfruøer er det, man kalder et 'tax haven'. Du betaler ikke selskabsskat og skat på avancer af aktier, og indtil for nylig var det også helt lukket. Man kunne ikke som en myndighed i et andet land få adgang til oplysninger om personer med forretninger i landet, siger Jakob Dedenroth Bernhoft og fortsætter:

- Det er ikke ulovligt at have selskaber på øerne, men det er noget som i den grad skal vække Jyske Banks interesse i forhold til at undersøge kunden.

I samarbejde med ABC i Paraguay har vi også forsøgt at finde ud af, hvordan Genaro Peña var god for så mange penge i midten af 00'erne.

Rigmanden har dog udelukkende haft selskaber med transport og bilhandel i Paraguay og intet tyder på, at disse selskaber kan have været kilden til så stor en formue.

Herunder kan du se en kort video af Peñas bilhandel i Paraguays hovedstad, Asunción:

Medierne bag historien har flere gange spurgt den tidligere investeringsrådgiver - den forhenværende chef for velhaverkunder i Jyske Bank - om fomuens ophav.

I første omgang oplyser rådgiveren, at formuen blev skabt, da Peñas ingeniørfirma var med til at bygge den enorme dæmning på grænsen mellem Paraguay og Brasilien.

- Arbejdet varede i 30 år, og her skabte han sin formue, skriver rådgiveren i en mail.

Rigmanden fra Paraguay fremgår dog ikke på listen over entreprenører på projektet.

Skifter forklaring: Peña var storeksportør af oksekød

Da vi igen retter henvendelse til investeringsrådgiveren, så er der en ny forklaring. Nu lyder det, at Peña var 'den største oksekødseksportør i landet', og at han var 'medejer af flere hoteller og golfbane m.m'.

Vi har dog ikke i vores research fundet tegn på, at han er den største oksekødseksportør.

Ligeledes forklarer investeringsrådgiveren, at Genaro Peña var 'en af de største automobil importør/ handler i Sydamerika med afdelinger i flere lande'.

Peña importerede ganske vist japanske biler til Paraguay, men vi har ikke kunne finde dokumentation på, at hans selskab var blandt de største i Sydamerika i de offentlige registre.

Jakob Dedenroth Bernhoft fra Fraud React opsummerer Peña således:

- Det lugter af, at den er helt gal. Der er et eller andet kriminalitet forbundet med det her. Jeg kan næsten ikke forestille mig andet.

Hvad får dig konkret til at sige, at der er noget kriminelt i dette kundeforhold?

- Det er hele setuppet. Hvorfor bruger man et skuffeselskab i et skatteparadis, og hvordan kan en bilforhandler for Paraguay have så mange penge? Det hele ser så underligt ud, så jeg har svært ved at se, at der er en fornuftig forklaring bag, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

DR Nyheder, Politiken og Berlingske har spurgt Jyske Bank om, hvad den har gjort for at tjekke, hvor Peñas kæmpe formue kom fra.

Banken vil ikke stille op til interview og skriver i en mail, at den 'ikke må kommentere på konkrete kundeforhold'.

Kommunikationsdirektør Erik Qvirin Hansen oplyser, at: 'Gennem alle årene har det været vigtigt for Jyske Bank at følge de til enhver tid gældende regler.'

Videre lyder det i et generelt svar:

- Hvis Jyske Bank havde haft en kunde med det beskrevne omfang og med den beskrevne baggrund, så ville kunden i henhold til reglerne være kategoriseret på en sådan måde, at der ville blive foretaget en udvidet due diligence (tjek af kunden, red).

Jyske Bank skriver ligeledes, at den i et sådan tilfælde ville undersøge, hvor pengene stammede fra, og at den løbende ville have en skærpet overvågning af kunden.

Medierne bag historien ville gerne have spurgt Peña selv om, hvordan han kunne have skabt en stor formue udelukkende ved at have mellemstore selskaber i bilbranchen. Han er dog død tidligere i år i en alder af 89 år.

DR's mediepartner i Paraguay har været i kontakt med Peña-familien, som ikke ønsker at udtale sig.

Til gengæld har Peñas investeringsrådgiver svaret på nogle af vores spørgsmål.

Han skriver, at både Jyske Bank og flere andre banker havde godkendt rigmandens struktur - med selskaber i skattely - inden han blev Peñas personlige investeringsrådgiver i 2005.

- Da jeg blev antaget var strukturen for længst etableret og godkendt af alle implicerede banker, skriver han.

Den schweiziske svindeladvokat

Genaro Peña er dog ikke den eneste kontroversielle skikkelse i historien.

I 2005 kommer den schweiziske skatteadvokat Edgar Paltzer også ind i billedet.

Han bliver Peñas juridiske rådgiver og skal holde tråd med bilforhandlerens selskabsstruktur på De Britiske Jomfruøer.

Indtil 2013 kører den tidligere Jyske Bank-chef og Edgar Paltzer et tæt parløb, hvor de får Peñas millioner til at yngle, viser dokumenterne.

Da formuen topper ved udgangen af oktober 2013, er rigmandens selskaber i skattely gode for over 600 millioner kroner, viser dokumenterne.

Desuden kan man se, at bilforhandleren også har optaget astronomiske lån hos både Jyske Bank i Schweiz og hos storbanken HSBC i samme land. Alene i Jyske Bank har han i oktober 2013 optaget lån for over 115 millioner dollars - svarende til 632 millioner danske kroner dengang.

HSBC har ingen kommentarer vedrørende Genaro Pena og Edgar Paltzer, oplyser banken.

Med andre ord havde han samlet set formue og lån på langt over én milliard kroner i de to banker, og dokumenterne viser, at der er handlet meget med værdipapirer gennem årene.

Handler Jyske Bank har tjent penge på.

At det går godt, ser man også i 2009, hvor Edgar Paltzer lægger også et nyt lag på bilforhandlerens forretningsimperium.

Her opretter han tre nye selskaber i et andet skatteparadis - Panama - hvortil der bliver sendt flere millioner dollars, viser dokumenterne. Disse selskaber har også konti i Jyske Bank Schweiz.

Ifølge lektor Kalle Johannes Rose var Panama på det tidspunkt meget sammenligneligt med De Britiske Jomfruøer.

- Det er et sted, hvor der er blevet oprettet enormt mange selskaber og enormt mange skuffeselskaber, siger han.

Herefter stopper han som juridisk rådgiver for Genaro Peña. Senere bliver Paltzer dømt i sagen og mister sin ret til at være advokat i USA - han er dog stadig advokat i sit hjemland.

Kalle Johannes Rose fra CBS mener, at Paltzers erkendte skattesvindel er endnu en alarmklokke, der ringer, og at det burde føre til, at Jyske Bank skulle granske kundeforholdet igen.

- Jyske Bank skal tænke, hvordan de sikrer sig selv, sådan at de ikke har været en del af eventuel skatteunddragelse eller anden form for kriminalitet i skattesammenhæng, siger lektoren.

Jyske Bank har ikke ønsket at kommentere, hvilke tanker den gjorde sig om kundeforholdet med Genaro Peña, da Edgar Paltzer erkender sig skyldig.

Jyske Bank oplyser i et skriftligt svar, at 'afhængigt af den konkrete rolle, kundens valgte rådgivere og administratorer har haft, ville de pågældende også være indgået i disse løbende vurderinger (af kundeforholdet, red)'.

DR Nyheder, Berlingske og Politiken har forsøgt at få et interview med Paltzer om hans rolle. Det har han afvist, og han er ikke vendt tilbage på vores opfølgende spørgsmål.

Peña var også kunde i 2018

Det er mere end fem år siden, at lækken Panama Papers for alvor satte lyssky brug af skattely på dagsorden verden over.

Dengang skrev et advokatfirma i Panama i et internt mødereferat, at Jyske Bank havde oprettet 2.000 selskaber i skattely i Panama og Gibraltar for, at deres kunder kunne undgå skat, kunne DR Dokumentar afsløre.

Banken afviste alle beskyldninger om urent trav.

I de nye dokumenter, der i dag ser dagens lys, omhandler kundeforholdet om Genaro Peña mest årene fra 2008 til 2013.

Men der er også dokumenter, der viser, at bilforhandleren fra Paraguay stadig var kunde i Jyske Bank helt op til minimum 2018 - altså flere år efter at Jyske Bank kom i søgelyset i Panama Papers.

Jyske Bank ønsker ikke at kommentere, hvorfor Peña stadig var kunde i 2018. I et generelt svar skriver banken.

- Siden 2012 har banken stillet krav om, at kunderne skulle dokumentere, at de er skattetransparente, så de relevante myndigheder kan kontrollere, at kunderne betaler den skat, de skal, skriver den.

Jakob Dedenroth Bernhoft er ikke i tvivl om, hvad han skal mene om Jyske Banks beslutning om at tage bilforhandleren fra Paraguay ind som kunde.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, hvorfor man skal tage sådan en kunde ind, siger eksperten.