Bestikkelsessag: Offentligt ansatte skal i fængsel efter at have modtaget iphones og ipads

To tidligere offentligt ansatte er kendt skyldige i at modtage bestikkelse og skal i fængsel. De anker begge. En tredje slipper med betinget fængsel.

To tidligere ansatte hos Københavns Kommune var i sidste uge på anklagebænken, fordi de begge har modtaget it-udstyr fra Atea, som samtidig leverer it til kommunen. (© /colourbox.com)

To tidligere i ansatte hos henholdsvis Københavns Kommune og DSB skal i fængsel. En tredje tiltalt har fået en betinget fængselsdom på 20 dage.

Det har Retten i Glostrup i dag fundet, efter de tre tidligere offentligt ansatte har modtaget it-udstyr for mellem 10.000 og 43.500 kroner fra Nordens største it-leverandør, Atea.

En tidligere højtansat hos Københavns Kommune får den hårdeste straf på fire måneders ubetinget fængsel, mens den ansatte hos DSB skal 60 dage ubetinget i fængsel.

- Begge burde have indset, at det var uberettiget, selv om de fik tingene til test, da de efterfølgende beholdt dem, lyder det fra dommeren i Retten i Glostrup.

Den tidligere ansatte i Københavns Kommune er dømt skyldig for at have modtaget bestikkelse for 43.459 kroner, han har først og fremmest modtaget telefoner men også ipads, som er blevet brugt af hans familie.

I retten forklarede han, at han blot har modtaget test-telefoner.

Aktivt opsøgende

Den DSB-ansatte modtog mellem 2010 og 2012 it-udstyr og mobiletelefner for tæt ved 20.000 kroner. Retten lagde ekstra vægt på, at han selv havde været opsøgende for at modtage ipads og iphones - særligt i forbindelse med gaver til familiemedlemmer:

- Han var selv aktivt opsøgende, og har været systematisk og over en længere periode, lød det under domsafsigelsen.

De to personer, som har modtaget en ubetinget fængselsdom, har begge på stedet anket dommen og kræver frifindelse subsidiært strafnedsættelse.

En sidste tidligere ansat hos Københavns Kommune slipper med 20 dages betinget fængsel. Han forklarede sig i retten i sidste uge med, at han kun en enkelt gang gjorde en handel med Atea og ikke var klar over, hvad Atea ville tage for den ipad og iphones, han købte af it-leverandøren.

Apple-produkterne havde ifølge Anklagemyndigheden en værdi af over 10.000 kroner. Han betalte 2.000 kroner for produkterne. Produkterne hav han i 2014 sin kone i bryllupsgave.

Ni tiltalte på vej i retten

Ud over de tre dømte har Anklagemyndigheden tiltalt yderligere ni personer i det, der betegnes som Danmarkshistoriens største korruptionssag. Politiet mangler at efterforske yderligere 10 sager, der vedrører ansatte hos en lang række offentlige virksomheder.

Der mangler desuden at blive rejst tiltale mod ansatte hos Atea og et større sagskompleks, der særligt vedrører Region Sjælland.

Den næste sag er berammet på torsdag, hvor en tidligere medarbejder hos Udenrigsministeriet er tiltalt for blandt andet at have modtaget kameraudstyr fra Atea.

SAGEN KORT

  • Atea-sagen handler om bestikkelse af offentligt ansatte.

  • Sagen rullede for halvandet år siden, da det kom frem, at ansatte hos Region Sjælland og Rigspolitiet har modtaget blandt andet rejser og middage fra it-leverandøren Atea.

  • Over 40 personer har været sigtet i den omfattende bestikkelsessag, der er kendt som Atea-sagen.

  • I forbindelse med en omfattende ransagning i juni i år blev it-ansatte hos yderligere syv offentlige myndigheder sigtet for uberettiget at have modtaget gaver fra Atea. I den forbindelse er der rejst tiltale mod 12 personer, sigtelsen er frafaldet mod ni personer. Politiet mangler stadigvæk at efterforske 10 sager.

Facebook
Twitter