Betalingsring vil påvirke boligpriser

Boligmarkedet i København vil reagere voldsomt på en betalingsring, vurderer boligekspert. Nogle boligejere vil vinde, mens andre vil opleve tab.

(Foto: Claus Bjørn Larsen © Scanpix)

Hvis betalingsringen rundt om København bliver gennemført, vil det påvirke boligmarkedet i hovedstadsområdet.

Nogle boligejere vil juble, mens andre vil opleve, at prisen på deres hus eller lejlighed falder på grund af ringen. Det skriver boligejernes videnscenter, Bolius.

- Betalingsringen vil skabe et A- og et B-hold. Vi vil komme til at se et prisspring på husene inden og uden for ringen, og tendensen vil være stærkest i starten, siger Morten Skak, som er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i boligøkonomi.

Erfaringer fra Norge

Morten Skak vurderer, at en bompris på 20 kroner vil betyde, at boligerne inden for ringen kan se frem til prisstigninger på cirka 100.000 kroner, mens boligerne uden for betalingsringen vil falde med cirka 100.000 kroner.

Flere steder i Europa har politikerne valgt at etablere en betalingsring omkring de største byer, og her har betalingsringen ifølge Morten Skak påvirket boligpriserne.

- Jeg har talt med flere norske økonomer om, hvordan betalingsringen i Oslo har påvirket boligpriserne deroppe. De er ikke i tvivl om, at boligerne uden for ringen er blevet mindre attraktive, mens boligerne inden for ringen er blevet mere attraktive, og det er klart, at det også er noget, der afspejler sig i boligpriserne, siger han.

Taberne bor uden for ringen

Ejendomsmæglerkæden Home er heller ikke i tvivl om, at betalingsringen vil påvirke boligpriserne.

- Boligkøberne er de seneste år blevet meget prisbevidste, og ting som forsikringer, energiforbrug og transportudgifter vejer tungt, når de er på jagt efter en ny bolig. Det vil få en effekt, hvis man pludselig skal bruge flere tusinde kroner årligt på at passere betalingsringen, siger kommunikationscehf i Home, Mads Ellegaard.

Han frygter derfor, at boligerne lige uden for betalingsringen vil blive hårdt ramt.

Sværere at få lån

Samme frygt har kommunikationschef i Danbolig, Uffe Vind. Han peger særligt på, at ekstraomkostningerne ved at passere betalingsringen vil påvirke boligkøbernes muligheder for at købe bolig.

- Bankerne er meget opmærksomme på de faste, løbende udgifter, når de vurderer boligkøbernes økonomi, og da merudgiften vil blive betragtet som en del af de samlede driftsudgifter, vil en betalingsring også få betydning for, hvor meget den enkelte boligkøber kan låne. Og det vil i sidste ende påvirke priserne i området negativt, forklarer Uffe Vind.

Regeringen har lagt op til, at betalingsringen skal placeres ved ringvej 02.

Facebook
Twitter