Tema Bidragssatser

Bidragssatser: Sådan vil Troels Lund gøre livet lettere for boligejerne

Troels Lund Poulsen har lanceret en fempunktsplan for at få styr på de galopperende bidragsstigninger.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen fortalte på et pressemøde, at han som en konsekvens af debatten om de stigende bidragssatser vil tage fem initiativer. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

De fire danske realkreditinstitutter hæver og hæver bidragssatserne. Senest har Nykredit sendt bidraget på himmelflugt med en stigning på gennemsnitligt 20 procent fra juli måned.

Årsagen er først og fremmest kapitalkrav fra EU og Danmark, som tvinger banker og realkreditinstitutter til at få sul på sidebenene.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

På et pressemøde i dag præsenterede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fem initiativer, der skal undgå, at den danske realkreditmodel "ikke bliver smadret", som ministeren formulerede det.

- Jeg vurderer ikke, det danske realkreditsystem er ved at blive afviklet, men jeg vurderer, at det er en meget hård kamp.

Her er de fem initiativer:

  • Et ekspertudvalg skal på kort tid kulegrave området for bidragssatser, skærpede kapitalkrav, mulige nationalregulering og mulig overimplementering i EU. Så skal det belyse praksis på området, udviklingen i bidragssatser, det skal foretage en international sammenligning, om der er barrierer ved et skifte til andre realkreditinstitutter, og så skal god skik-reglerne gennemgås.
  • Konkurrencerådet skal gennemgå konkurrenceforholdene på realkreditmarkedet, som skal være afsluttet til efteråret.
  • Troels Lund Poulsen vil tage en forpligtende drøftelse med interessenter på markedet for at finde frem til mulige løsninger i forhold til udfordringerne for realkreditmodellen.
  • Regeringen vil gå ind i kampen for at undgå ny regulering fra EU. Kommissæren Jonathan Hill kommer i aften til Danmark for at drøfte den særlige realkreditmodel, som er unik i verden, men som rammes hårdt af nye reguleringer, de såkaldte Basel-4-regler.
  • Regeringen vil følge op med en prisportal, som skal give større gennemsigtighed på markedet.