Bijobforbud: Otte gæste-forskere er anmeldt til politiet

Udenlandske forskere politianmeldes for at arbejde ved siden af universitetet.

Myndighederne har været efter skattely-professor Brooke Harrington, efter at hun har holdt oplæg for Skat og Folketinget. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Det kan være en både kostbar og ikke mindst bøvlet affære, hvis man som udenlandsk ansat på et dansk universitet hjælper andre universiteter med at arbejde som censor eller holde gæsteforelæsninger.

For hvis forskeren ikke på forhånd har søgt dispensation til at arbejde uden for sit eget universitet, klapper fælden, fordi vedkommende dermed kommer i karambolage med udlændingeloven.

Otte forskere, der alle er fra lande uden for EU, har inden for de seneste to år oplevet konsekvensen, efter de er blevet politianmeldt.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har søgt hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI.

Meningsløst

- Det er så meningsløst, at jeg slet ikke forstår, at man ikke stoppede det, første gang man opdagede, at dette skete, siger Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Et af tilfældene drejer sig om det den anerkendte professor Brooke Harrington, der er tilknyttet CBS i København. Hun blev politianmeldt efter at have givet et foredrag for Folketingets Skatteudvalg, Erhvervsstyrelsen og Skat.

Hos de Radikale Venstre er Sofie Carsten Nielsen fortørnet over udsigten til at forskere bliver politianmeldt for det, hun kalder at passe sit arbejde.

- Inger Støjberg kan sagtens finde ud af at gennemføre lovgivning på to dage, når hun synes det haster. Det her haster mere end noget andet, og det bør forskningsministeren om nogen foranstalte kommer til at ske, Sofie Carsten Nielsen.

DF: Forskerens problem

Omvendt er Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen uforstående over for det, som han kalder forskernes eget problem.

- Når du kommer Danmark, så skal du overholde reglerne. Man kunne argumentere for, at har man en lang og fin uddannelse, så kan man bedre forudsætninger for at sætte sig ind i lovgivning, så det er udgangspunktet herfra, siger han.

Men skal lovgivningen laves om?

- Det er godt, at myndighederne holder øje med om reglerne overholdes, og vi har ingen planer om at ændre i udlændingereglerne, siger Martin Henriksen.

Da Brooke Harrington i sidste uge holdt et oplæg om skatteunddragelse arrangeret af Socialdemokratiet på Frederiksberg tog det 15 timer at udfylde dispensationen.

Jeg og en kvinde fra Socialdemokratiet har brugt 15 timer på at udfylde en tilladelse til at tale gratis i en halv time. Det har betydet, at jeg må aflyse mange aftaler, fordi jeg ikke kan bruge al min tid på at lave disse ansøgninger, siger Brooke Harrington.

Det fremgår af aktindsigten til DR Nyheder, at der reelt kan være tale om flere politianmeldelser, da aktindsigten kun omfatter ansatte på de otte danske universiteter, og derfor ikke gælder ansatte forskere i private virksomheder.