Billeder viser uhumske corona-forhold: Over 100 arbejdspladser skal reagere straks

Ansatte vasker hænder i murbaljer og mangler beskyttelse, lyder Arbejdstilsynets kritik.

(© Arbejdstilsynet)

Ulækre toiletter, beskidte køkkener og manglende beskyttelse mod virus er hverdagen for mange af de ansatte, som har måttet arbejde under coronaepidemien.

På flere arbejdspladser har det stået så slemt til med at begrænse smitten, at myndighederne har været nødt til at gribe ind.

Det var håndvask-forhold som her, som mødte Arbejdstilsynet på flere kontrolbesøg. (© Arbejdstilsynet)

I alt har 108 arbejdsgivere fået et såkaldt strakspåbud for infektionsrisiko, efter Arbejdstilsynet har været på kontrolbesøg.

Det betyder, at arbejdsgiverne skal rette op på forholdene med det samme, fordi de ikke har gjort nok for beskytte ansatte mod risikoen fra coronavirus.

Sådan lyder det i flere af de påbudssager, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

- Arbejdstilsynet vurderer, at der ikke var truffet effektive foranstaltninger for at beskytte de ansatte, skriver tilsynet i en af sagerne.

Vasker hænder i samme spand

Aktindsigten viser, at det især er i håndværksfagene, at flere har arbejdet under uhumske forhold.

Blandt andet har den været gal hos en murervirksomhed på et større byggeprojekt i Viborg.

De ansatte havde blandt andet ikke mulighed for at vaske hænder, selvom arbejdsgiveren havde oplyst det modsatte til Arbejdstilsynet på telefon.

- De ansatte havde hverken adgang til håndvask eller håndsprit, hvilket øger risikoen for smitte, skriver Arbejdstilsynet.

Toiletforhold som her er ifølge Arbejdstilsynet heller ikke i orden. (© Arbejdstilsyn)

Især ansatte på byggepladser har været nødt til at deles om skurvogne til ophold og spisning, hvor rengøringen ifølge Arbejdstilsynet har været yderst mangelfuld.

I flere tilfælde har der ikke været rengøringsplaner, ligesom der i flere tilfælde ikke er blevet gjort rent overhovedet, mens skurvogne har været i brug.

I en anden sag på en byggeplads på Frederiksberg var en byggevirksomhed ved at renovere en ældre villa.

De ansatte fortalte Arbejdstilsynet, at de vaskede hænder i en fælles murspand med vand. Vandet kom fra en vandslange i bygningens kælder.

Der var hverken adgang til håndvask, sæbe eller håndsprit, og det var heller ikke godt nok, lyder det i tilsynets strakspåbud til virksomheden.

Passagerer coronatestet i ventesal

Men også forsøg på at begrænse smitte har i en anden sag ifølge Arbejdstilsynet ført til risiko for netop smitte.

På en havn blev der udtaget svælgprøver på passagerer, der skulle med en færge. Prøverne foregik efter indtjekning på færgelejet. Testfaciliteterne var opstillet i en ventesal.

Da Arbejdstilsynet kom forbi, var tre ansatte i gang med at tage coronaprøver. De skulle teste 180 passagerer. De ansatte, der foretog prøverne var iført handsker, mundbind, visir og engangskittel.

Men der var blandt andet problemer med kitlerne, der ikke dækkede de ansatte helt, og under kitlerne bar de ansatte deres normale tøj, som ikke blev udskiftet, før de ansatte vente hjem fra arbejde.

I flere tilfælde er der ikke blevet gjort rent overhovedet, mens skurvogne har været i brug, skriver Arbejdstilsynet. (© Arbejdstilsynet)

Desuden tog en ansat sit visir på med bare hænder, og den går ifølge Arbejdstilsynet ikke. Visiret havde tidligere været brugt i forbindelse med andre prøver.

Flere personer hostede under testningen, kunne Arbejdstilsynet konstatere. Men problemerne stopper ifølge tilsynet ikke her.

Der var nemlig heller ingen adskillelse af passagerer, som skulle benytte ventesalens toiletter og området, hvor der blev foretaget tests, ligesom der manglede advarselsskilte på området.

Derfor kom de passagerer, der ikke skulle have foretaget tests for tæt på det område, hvor der blev foretaget tests.

Arbejdstilsynet kunne konstatere, at der var mange passagerer i ventesalen.

- Manglende adskillelse og afmærkning af arbejdsområdet, hvori der udføres test for ny coronavirus, kan medføre en spredning af ny coronavirus mellem passagerne og de ansatte, skriver Arbejdstilsynet i afgørelsen.

Tilsyn sendt hjem

I den seneste tid har Arbejdstilsynet været sat på overarbejde og ekstra kontrol for at begrænse smitten på landets arbejdspladser.

Men i perioden 13. marts til 13. april lavede Arbejdstilsynet kun 122 fysiske kontroller, da størstedelen af medarbejderne var sendt hjem.

I perioden blev der ikke givet et eneste påbud for brud på corona-reglerne.

Måneden efter foretog Arbejdstilsynet 2.000 kontroller, og her begynder sagerne at titte frem.

Først den 8. juni begyndte Arbejdstilsynet at arbejde på normalt blus igen.

Årsagen er ifølge et svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at man på den måde har forsøgt at mindske risikoen for smittespredning med Covid-19.

Men blandt andre fagforeningen FOA har tidligere kritiseret beslutningen.

Facebook
Twitter