Billigere strøm på vej til de miljøbevidste

Det bliver snart billigere at vaske tøj om natten og når vinden blæser. Et flertal i Folketinget vil nemlig belønne miljøbevidste el-forbrugere med meget billigere el-priser.

Meget af den vedvarende energi går til spilde, fordi vi ikke vasker om natten og når det blæser. (Foto: DR- Johnny Krone)

Et flertal i Folketinget vil belønne dem, der bruger strøm på miljørigtige tidspunkter - om natten og når det er blæsevejr.

Om natten producerer landets vindmøller CO2-neutral energi. Men meget går til spilde, fordi kun få bruger strøm på det tidspunkt af døgnet, og vindenergien kan ikke lagres. Når det blæser, bliver der produceret endnu mere miljøvenlig energi. Også her går en del til spilde, eller bliver sendt til udlandet, fordi forbrugerne ikke udnytter blæsevejret til at sætte en vask over.

Ved at sænke priserne på el-forbruget markant i de tidspunkter, hvor der bliver produceret mest vedvarende energi, håber politikerne at flere vil ændre deres el-forbrugs vaner.

- Jeg vil gerne være med til at belønne de danske el-forbrugere for at bruge deres el mere intelligent, siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt til Radioavisen.

Han bakkes op af et flertal i Folketinget. Men det intelligente forbrug kommer ikke af sig selv.

Kræver ny elmåler

- Det kræver, at der bliver installeret elmålere, som kan måle forbruget henover hele døgnet, og det kræver også at vores vaskemaskiner, opvaskemaskiner og andet udstyr i vores husholdninger kan gå i gang på de tidspunkter af dagen, hvor der er meget el, og hvor den er miljørigtig, siger Lars Christian Lilleholt.

Og det er altså først om fremmest om natten og når vinden blæser.

Flere kunder har allerede installeret de såkaldte intelligente el-målere, der selv kan regne ud, hvornår der er penge at spare på at sætte en vask over.

Udsigt til at spare 1000-2000 kr. om året

Som det er nu, er der kun et par hundrede kroner at spare om året ved at vaske om natten eller når vinden blæser. Det er slet ikke nok, mener politikerne.

- Det er ganske enkelt for lidt til, at vi får forbrugerne til at investere i en intelligent elmåler og det udstyr, der er nødvendigt for, at vores opvaskemaskiner eksempelvis kan tænde om natten, siger Lars Christian Lilleholt.

Han foreslår derfor, at en almindelig familie på fire, der i dag typisk bruger 10.000 kroner om året på el, skal belønnes med besparelser på 1000-2000 kroner årligt, hvis altså de sætter vasketøjet og opvaskemaskinen til at køre om natten.

Facebook
Twitter