Biobrændsel kan gå hårdt ud over de fattige

Atmosfæren får det bedre, hvis vi kører på biobrændsel. Verdens fattige kan få det værre. Eksperter advarer om, at priserne på fødevarer stiger så meget, at verdens fattige ikke får råd til dem.

En majsplante på marken i Iowa. (Foto: DR © DR)

Det er godt for miljøet, hvis vi kører på biobrændsel - men det kan betyde, at verdens fattige får det værre.

For fødevarer, som for eksempel majs, er gode at lave bio-ethanol af. Det får nu eksperter til at advare om, at priserne på fødevarer stiger så meget, at verdens fattige ikke får råd til dem.

De stigende priser på majs slår allerede igennem - på majsen i USA's midtvesten. I Iowa er mange begyndt at kalde majs-farmerne for "midtvestens arabere".

For det går godt for dem nu, hvor deres majs bliver til brændstof.

Priserne eksploderer

Tørsten efter brændstof til Amerikas millioner af biler har fået markedet for bio-brændsel - især ethanol - til at eksplodere. Staten støtter produktionen af ethanol - og prisen stiger og stiger.

Det betyder også, at den majs, der går til dyre-foder bliver dyrere og dyrere - for ikke at tale om den majs, forbrugerne plejer at spise.

- I løbet af de sidste 5-10 år er vores syn på den her afgrøde ændret fuldstændig. Det har altid været sådan, at majs var mad, foder og fiber. Nu er det mad, foder, fiber og brændstof, siger majs-farmer Bill Horan fra Iowa.

Det rejser et helt nyt moralsk og politisk spørgsmål: Er majs vigtigere som brændstof end som fødevare?

- Det, der sker nu, er, at der kommer direkte konkurrence mellem de 800 millioner mennesker i verden, som har en bil, og som vil bevare deres mobilitet - de er ligeglade med, hvor brændstoffet kommer fra. De konkurrerer med de to milliarder fattigste mennesker i verden om de samme landbrugsafgrøder, hvad enten det er majs, hvede, ris eller soyabønner, siger Lester Brown fra Earth Policy Institute.

Mange penge at tjene for bønderne

Men det er ikke spørgsmålet om mad eller brændstof, der optager farmerne ude i Midtvesten. Det er priserne, der stiger - og deres fremtid.

Nu er de begyndt at bygge ethanol-fabrikker, finansieret af investeringer, der har fundet en ny olie-kilde:

- Mange mennesker i Iowa har investeret i ethanol-fabrikker, så vi har en hel ny omsætningsbølge på vej ind over det amerikanske landbrugsland, siger Bill Horan, majs-farmer i Iowa.

Risiko for politisk ustabilitet

Men bio-brændsel rækker ikke til det hele. Selvom al amerikansk majs- og soya-produktion blev brugt til bio-brændsel, vil det kun dække en beskeden del af det amerikanske behov. Men de stigende oliepriser gør produktionen mere rentabel - spørgsmålet er, hvad det kommer til at betyde ude i verden:

- Jeg er bekymret for, at de stigende fødevarepriser vil resultere i politisk ustabilitet på en skala, som kan ødelægge den globale økonomiske udvikling, siger Lester Brown fra Earth Policy Institute.

Facebook
Twitter