Biotek-virksomhed køber vacciner i milliardhandel

Den ene vaccine er mod hundegalskab og den anden er mod flåtbåren hjernebetændelse.

Bavarian Nordic laver et milliardindkøb af to vacciner, der fremover skal gøre selskabet overskudsgivende. (Arkivfoto) (Foto: Betina Garcia /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Den danske biotek-virksomhed Bavarian Nordic har mandag haft den store pung fremme og købt rettighederne til to vacciner fra Glaxosmithkline i en milliardhandel.

Den ene vaccine er mod hundegalskab og den anden er mod flåtbåren hjernebetændelse. Bavarian Nordic lægger i første omgang 2,2 milliarder kroner på bordet for vaccinerne.

Men prisen kan meget vel blive større, hvis vaccinerne bliver den succes, som Bavarian Nordic forventer. Der er ud over købsprisen aftalt yderligere betalinger for 3,7 milliarder kroner, hvis salget af vaccinerne når visse milepæle.

Betalingerne for milepælene forventes at falde mellem 2020 og 2025.

Direktør: "Skelsættende begivenhed"

Vaccinen mod hundegalskab, Rabipur, yder beskyttelse før og efter eksponering mod hundegalskab.

Vaccinen mod vesteuropæisk hjernebetændelse hedder Encepur.

Vaccinerne er allerede i salg og omsætter i dag for omkring 1,3 milliarder kroner, oplyser Bavarian. Med købet ejer Bavarian rettighederne til salg af vaccinerne i hele verden.

Bavarians direktør, Paul Chaplin, siger i meddelelsen om købet af de to vacciner, at der er tale om en "skelsættende begivenhed" for Bavarian.

I 2018 havde Bavarian Nordic underskud på driften og forventer det samme i 2019. Derfor leder selskabet efter den næste guldkalv, der kan kaste et overskud af sig og bringe bundlinjen tilbage i grønne farver.

I meddelelsen om købet skriver Bavarian, at selskabet forventer en lav til middel encifret vækst i årligt salg af vaccinen mod hundegalskab.

Vaccinen til flåtbåren hjernebetændelse forventes at levere mellem til høj encifret vækst. Bavarian vil finansiere købet ved at sælge en del af dets aktier i starten af 2020.

Fordi vaccinerne er baseret på samme teknologi, som Bavarian bruger til at producere sine andre vacciner, forventes der at være en række synergieffekter.

Produktionen overgår fra Glaxosmithkline til Bavarian over en femårig periode.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter