Bitcoin-børser bliver underlagt samme hvidvaskregler som banker

EU's femte hvidvaskdirektiv forpligter udbydere af kryptovalutaer til at kende kunderne.

Handlen med kryptovalutaer som Ripple, Bitcoin, Etherum og Litecoin vil blive trukket frem i lyset med EU's femte hvidvaskdirektiv. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Handelspladser med kryptovalutaer som Bitcoin, Ripple og Etherum skal fremover kende deres kunder og melde dem til politiet, hvis de virker mistænkelige.

Det er konsekvensen af EU's femte hvidvaskdirektiv, der skal implementeres i medlemslandene, herunder Danmark, senest 10. januar 2020.

- Når det nye hvidvaskdirektiv træder i kraft, vil det være sådan, at de virksomheder, der veksler almindelige valutaer til virtuelle valutaer, eller den anden vej, bliver underlagt de samme regler som finansielle virksomheder, fortæller kontorchef i Finanstilsynet Stig Nielsen.

Som reglerne er i dag, bliver der ikke stillet krav til kryptovaluta-børser om at kende identiteten på deres kunder og overvåge deres transaktioner, sådan som det er tilfældet med banker og pengeinstitutter.

Finanstilsynet kommer på inspektion

De nuværende regler gør det vanskeligt for de finansielle myndigheder at sikre sig, at der ikke ligger kriminalitet bag handlen med de virtuelle valutaer.

Men det bliver der lavet om på med de kommende regler, forklarer Stig Nielsen og kommer med et eksempel:

- Hvis man vil veksle fra danske kroner eller euro og købe en virtuel valuta, for eksempel Bitcoin, så skal virksomheden bede om oplysninger om, hvem man er. Virksomheden skal også kontrollere, at de oplysninger er korrekte, siger han.

Når hvidvaskdirektivet er implementeret i Danmark, vil Finanstilsynet dermed få bedre redskaber til at kigge handelspladser med kryptovalutaer efter i sømmene.

- Det vil være sådan, at de skal registreres hos os og skal leve op til alle lovens bestemmelser. Vi vil kunne gå ud vores inspektion og se på, om de sørger for at identificere deres kunder og for at kontrollere dem, siger Stig Nielsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter