Med den sydkoreanske regerings varsling af et forbud mod handel med kryptovaluta, vokser listen af tiltag, lande bruger mod bitcoin og andre digitale valutaer.
Rusland sagde i november 'njet' til nogensinde at lovliggøre bitcoin på landets finansielle handelspladser. Og i denne uge viste lækkede dokumenter ifølge Bloomberg, at den kinesiske regering i de seneste seks måneder har forberedt tiltag mod de kontroversielle valutaer.
- Der er ingen lande, der ønsker bitcoin. De traditionelle finansielle systemer er jo velfungerende og lægger en stabil bund under de lokale valutaer. Det er kryptovalutaer en trussel imod, siger Preben Mejer, der er direktør i det digitale rådgivningsfirma Radr.
Da bitcoin blev opfundet i 2009, kunne en bitcoin købes for nogle kroner – i dag har prisen rundet 100.000 kroner. Og det er et afkast, som ingen på de mere etablerede dele af finansmarkederne kommer bare i nærheden af.
Alene i løbet af det seneste år er kursen steget knap 2.000 procent. Derfor er der i øjeblikket stor opmærksomhed omkring bitcoin og andre kryptovalutaer som eksempelvis ethereum.
Nationalbanken har advaret danskerne
Landene forsøger at stoppe handlen med kryptovalutaer og samarbejder til dels også om det, fordi handlen truer hele det finansielle system, siger Preben Mejer. Det er ganske enkelt for risikabelt.
- Hvis enorme summer lige pludselig vandrer over i et virtuelt system, som staterne ikke har kontrol over, vil det kunne påvirke kursudsvingene for den lokale valuta og skabe problemer for de banker, der engagerer sig i den luftige handel med kryptovalutaer, siger han.
Også herhjemme er advarselslamperne tændt fra centralt hold. Kort før jul advarede Nationalbankens direktør, Lars Rohde, direkte danskerne mod at investere deres penge i bitcoin, som han sammenlignede med at gå på kasino.
- Det er et fuldstændig ureguleret marked. Om værdien er 50 procent større eller mindre om en uge kan ingen sige noget som helst om, lød det fra Lars Rohde.
Preben Mejer: Afgørende tid for kryptovalutaer
Finanstilsynet har desuden varslet, at der kan blive brug for at lave regler for bitcoin, hvis populariteten stiger herhjemme.
I dag gælder der stort set ingen regler for det nye fænomen, som der gør på velkendte finansmarkeder med aktier og obligationer.
Preben Mejer mener, at vi i øjeblikket befinder os i en skelsættende periode i forhold til kryptovalutaernes fremtid.
- Indtil nu har det ligesom været et lukket system, en mørk side af det finansielle system. Men det begynder at smelte mere og mere sammen på den måde, at du kan købe kryptovaluta gennem en bankoverførsel. Og du kan få penge tilbage, når du sælger en kryptovaluta.
Det springende punkt i forhold til fremtiden for de virtuelle valutaer bliver, om de opnår stabilitet ved at få adgang til de traditionelle finansielle handelspladser, siger Preben Mejer.
- Hvis man i de traditionelle pengesystemer bliver enige om at boykotte kryptovalutaer, vil de fortsat leve en skyggetilværelse. Men hvis man omvendt bliver enige om at anerkende det, vil det blive regulære alternativer til de valutaer, vi har i forvejen, siger han.