Bitcoin-teknologi får overraskende rygstød

Organisationen The World Economic Forum giver nu bitcoin-systemets kerneteknologi et stort skulderklap. Den kan forandre verden, mener organisationen.

Bitcoin-systemets underliggende teknologi har meget stort potentiale, slår ny rapport fast. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Den idé og teknologi, der ligger bag kryptovalutaen bitcoin, kan potentielt vende op og ned på verden.

Sådan har det længe lydt fra teknologiens tilhængere, men nu melder en af klassens tunge drenge sig som fortalere - endda i en sådan grad, at det i weekenden skabte overskrifter i mange medier.

Det er tænketanken og fonden The World Economic Forum, der er også er kendt for de årlige topmøder for verdens spidser i Davos i Schweiz, der spår, at bitcoin-teknologien Blockchain kan vise sig at blive et 'bankende hjerte' i den finansielle sektor.

Forudsigelsen står at finde i en omfangsrig rapport om finansiel infrastruktur, som The World Economic Forum udgav fredag (PDF).

Kan bruges i mange sammenhænge

Selv om blockchain er en del af bitcoin-systemet, kan ideen også bruges i andre sammenhænge, der kan drage fordel af det selvregulerende system.

Ideen er - ganske kort fortalt - at et selvregulerende netværk af uafhængige computere via kryptografiske beregninger validerer transaktioner, for eksempel pengeoverførsler, aktiehandel eller afgivne stemmer til parlamentsvalg, og signerer transaktionen ved at skrive den til en blockchain - en offentligt tilgængelig fil, der rummer oplysninger om samtlige transaktioner gennem tiderne.

Den offentlige natur betyder også, at det er sværere at snyde, fordi der ikke kan være tvivl om, hvem der ejer en bestemt mønt - og derfor også, at der ikke er fortrydelsesret.

Mange storbanker bag

Ideen har siden 2009 drevet bitcoin-systemet og en hel bunke andre typer af kryptovalutaer, der - ligesom bitcoin - er en slags betalingsmiddel til brug på nettet, hvor traditionelle landegrænser ikke eksisterer. Pointen er her især, at systemet kan minimere omkostninger ved pengeoverførsler, fordi bankerne kobles ud af ligningen.

Rapporten bygger på input fra flere af verdens største banker og finansielle aktører, blandt andet britiske Barclays, HSBC og Deutche Bank, men også VISA, Mastercard, fondsforvalteren Blackrock og revisionsselskabet Deloitte. Pudsigt nok nævnes selve bitcoinen ikke i det 128 sider lange dokument, der blev udgivet fredag, men arbejdsgruppen spår, at mulighederne i blockchain-teknologien er massive.

- Snarere end at forblive en niche i den finansielle sektor, vil blockchain blive dens bankende hjerte, skriver Giancarlo Bruno fra The World Economic Forum i en kommentar til rapporten.

Otte ud af ti i gang

Heri spås teknologien sågar, at kunne 'fundamentalt forandre den måde, finansielle institutioner gør forretninger verden over', og den spår, at 80 procent af verdens banker vil indlede eksperimenter med teknologien i løbet af 2017.

Rapporten peger især på forenkling af arbejdsgange og effektivitet som områder, hvor blockchain-ideen kan vise sit værd.

Det er uvist, hvem der oprindelig opfandt bitcoin-systemet, inklusive systemets blockchain, men flere er gennem tiden blevet afsløret som skaberen. Ingen har dog endnu kunnet bevise, at det faktisk også er rigtigt, hvilket ellers burde kunne lade sig gøre, eftersom at skaberne ligger inde med enorme formuer i kryptovalutaen bitcoin.

Mens bitcoinen i sig selv tidligere er blevet forbundet med nettets kriminelle og endda sammenlignet med glasperler af den danske nationalbank, har mange tech-investorer skudt penge i bitcoin-relaterede virksomheder, for eksempel børsen Coinbase.

I Danmark har NETS og bitcoin-virksomheden Coinify indledt et samarbejdet om at afklare mulighederne i blockchain.