Bitz' samarbejdspartner om millionlussing: 'Det er kørt af sporet'

Dom om erstatning på fem millioner kroner er unødig hård, mener grossistvirksomhed.

Christian Bitz skal betale over en million kroner til keramiker. (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix Denmark)

Der blev i dag skrevet endnu et kapitel i den seks år lange juridiske fejde mellem keramiker Kasper Heie Würtz, der havde stævnet sundhedsguruen Christian Bitz og grossistgiganten F&H.

De to sidstnævnte var blevet stævnet og senere dømt for at have stjålet keramikerens design i fire tilfælde, og i dag kom der så svar på, hvor meget Kasper Würtz skulle have i erstatning.

Inden for 14 dage skal der tikke i alt 6,4 millioner kroner plus renter ind på hans bankbog, lød dommen i Sø- og Handelsretten her til formiddag.

Christian Bitz skal personligt og gennem sit selskab samlet betale 1,4 millioner kroner af dem, mens F&H skal punge ud med fem millioner kroner.

Det er et godt stykke fra de 40 millioner kroner, Kasper Heie Würtz havde krævet.

Men trods det, så er der langt fra tilfredshed at spore hos F&H, der er én af landets største grossistvirksomheder med en årlig omsætning på over én milliard kroner.

- F&H anser afgørelsen fra domstolen som hård i forhold til gældende retspraksis. Vi har været kede af sagen fra begyndelsen, men desværre er den kørt af sporet og trukket unødigt langt ud, lyder det i et skriftligt svar.

DR Nyheder har anmodet om et interview med F&H, men det har virksomheden afvist gennem et pr-bureau.

I stedet har de udarbejdet et kortere skriftligt svar, hvor det lyder, at virksomheden endnu ikke har taget stilling til, om dommen skal ankes til landsretten.

- Vi vil nu nærlæse dommens præmisser. De 15 produkter, som sagen angår, blev allerede i 2021 fjernet fra markedet og destrueret. Bitz-serien består samlet af mere end 500 produkter, udtaler F&H.

DR Nyheder har desuden forsøgt at få en kommentar fra Christian Bitz, der dog hverken svarer på sin telefon eller via e-mail.

Alle parter i sagen har nu fire uger til at beslutte, om sagen skal ankes.

Sagen begyndte i oktober 2016, hvor Heie Würtz stævner Christian Bitz og F&H, efter at sidstnævnte har sat et stel på markedet cirka et halvt år forinden.

Kasper Würtz har sidenhen fortalt til DR’s forbrugerprogram Kontant, at han følte, at Christian Bitz og F&H snyltede på hans og faderens livsværk.

- Jeg er sgu ikke sur over, at han har gang i en millionforretning. Jeg er sur over, at han har stjålet vores håndværk. Jeg under ham da alt mulig succes med alt, hvad der ikke er vores håndværk, sagde han i oktober 2021.

Her ses Kasper Würtz kop til venstre og Christian Bitz kopi til højre. (Foto: © Kristian Jakobsen, DR / Foto: © Kristian Jakobsen, DR)

På besøg i værksted i 2015

Et år inden sagen endte som en juridisk disputs ved de danske domstole er stemningen ellers god, da Christian Bitz besøger Kasper Würtz på hans værksted i Horsens

Kontant kunne dog fortælle, at Bitz dagen efter besøget i februar 2015 kører til til Viborg til et møde med en af Skandinaviens største grossistvirksomheder F&H.

Selskabet er en af Danmarks største leverandører til landets isenkræmmere og omsatte i 2021 for et godt stykke over én milliard kroner.

Fem måneder senere ser Kasper Würtz pludselig det, han tror er en af hans tallerkner på et Instagram-opslag fra den kendte ernæringsekspert.

- Han skriver 'nyt stel på vej', og der ser jeg en af mine tallerkener, men da jeg kigger efter, kan jeg godt se, at det ikke er min tallerken, der er på billedet, sagde han til Kontant i september 2021.

Kasper Würtz kunne dengang konstatere, at Bitz har et helt stel på vej, og på YouTube kan han og alle andre se Bitz vise rundt på den fabrik i Kina, hvor stellet er sat i produktion.

Da Kontant satte fokus på kopisagen var der allerede faldet dom i både Sø- og Handelsretten og Østre Landsret.

Alligevel mente Christian Bitz ikke, at han havde gjort noget galt.

- Vores stel bunder i en keramiktradition, der har flere hundrede år på bagen, og jeg forstår på ingen måde, hvordan retten er nået til dette resultat. Vores stel er originalt udviklet, skrev Christian Bitz, hvor han afviste at stille op til interview.

I erstatningssagen, hvor dommen er faldet i dag, var keramiker Kasper Würtz også stævnet for tre millioner kroner for at have skadet Bitz' forretning med sine udtalelser.

Her er keramikeren blevet frifundet.