Bjarke Ingels: Sabotage at udflytte statslige arbejdspladser

Staten bør ikke lave symbolpolitik og sprede 4.500 statslige arbejdspladser ud over landet, mener stjernearkitekten Bjarke Ingels.

42-årige Bjarke Ingels under årets folkemøde, hvor han blandt andet snakker 'fremtidens byer'. Han var en af torsdagens helt store trækplastre, da Business Region Aarhus holdt debat om byer og byrum.

Den feterede danske arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestreger har de senere år foretaget en omvendt urbanisering.

Mens unge mennesker med karrieredrømme strømmer mod Hovedstaden, er Bjarke Ingels' tegnestue, BIG, gået fra at tegne bygninger på Ørestaden, Islands Brygge og Nørrebro til især at lægge linjen for store markante vartegn i Blåvand, Varde og Aarhus.

Derfor ryster den 42-årige succesfulde arkitekt også på hovedet over andedamssnakken om udkant og rådne bananer, ikke mindst fordi det fastholder de dårligst stillede områder som problembørn.

- Jeg oplever masser af iværksætteri og initiativ inden for det, man så kalder den rådne banan. Næste torsdag åbner et stort museum i Blåvand, som vi har tegnet, i Varde Kommune laver man det gamle stålværk om til et teater og er i gang med planer om et flygtningemuseum, siger Bjarke Ingels til DR Nyheder et øjeblik efter sit første oplæg på årets Folkemødet.

Ingen positiv udvikling

Bjarke Ingels anerkender, at der er områder i Danmark, hvor udviklingen og huspriserne går tilbage. Men staten skal være påpasselig med at blande sig, mener han.

- Den her decentraliseringspolitik, hvor man flytter et antal institutioner til randområderne, er ikke smart. Det er idiotisk, og det skaber ingen positiv udvikling, siger Bjarke Ingels.

- Hvis alt initiativ skal komme fra staten, så ved jeg godt, hvordan det kommer til at gå for Danmark, siger han.

Sabotage mod statsansatte

Staten skal være Danmarks bedst drevne virksomhed og ikke tung og nedslidt af symbolpolitik, siger Ingels:

- Der er en grund til, at man har en hovedstad, lige som man har en by med ét rådhus i én kommune. Slutmålet skal jo ikke være, at man har et parcelhuslandskab jævnt fordelt over hele Danmark. Statens opgave er et spænde et ordentligt sikkerhedsnet ud, og politikernes opgave er at drive den enkelt og effektivt.

- Nu ødelægger man i stedet statsapparatet og laver sabotage mod dem, der har valgt en karrierevej hos staten. Det er en arbitrær, symbolpolitisk beslutning, siger han.

Markedskræfter

Det store spørgsmål er så, hvordan man får sparket gang i de områder i Danmark, der stadig hænger i bremsen.

Bjarke Ingels tror på, at markedskræfterne kan give en del af svaret.

- Man skal huske på, at al forandring skaber et potentiale. Og når så mange vil bo i Hellerup, giver det nogle huspriser, som giver interesse for familier at flytte til Lolland-Falster og så videre, siger han.

Og så skal kommunerne selv afsøge sin identitet og låse sig fast til en fortælling - som ikke er, at man er en del af den rådne banan.

- Stevns Kommune har formået at få Stevns Klint på UNESCO-listen. På den måde er der masser af potentiale, som man skal afsøge. For mig at se er det vigtigste, og det bliver mere og mere tydeligt for mig, jo ældre jeg bliver, at spørgsmålet fundamentalt er, om man ser glasset som halvt fuldt eller halvt tomt, siger Ingels.

Sådan så tegningen ud af det nye kulturmuseum i Vestjylland, "Museum Center Blåvand", som blev præsenteret i Rundetårn i 2012. Om fjorten dage åbner centret. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Bjarke Ingels har netop været i Japan, hvor han besøgte udkantsøerne Naoshima, Inujima og Teshima.

- Men der er der en forening, som har købt en masse huse i landsbyerne og fået nogle dygtige arkitekter, superstjerner, til at tegne fiskerhuse om til kunstgallerier, som kunstnere kan bo i. Det betyder, at kunsten trives. Lidt som Skagensmalerne, siger Bjarke Ingels.

- Det samme ser man i Berlin, hvor det stadig er til at betale for at bo. Danmarks førende kunstnere flytter til Berlin for at bo. Så der er masser af potentiale i de danske randområder, det skal bare opdyrkes, og det skal komme fra civilsamfundet selv.

Dagens P1 Business sendes fra Folkemødet, hvor der er landsdelskamp mellem København og provinsen. Lyt med klokken 13.03 på P1.

Ny rubrik: Bjarke Ingels brød sig ikke om den tidligere rubrik 'idiotisk at udflytte arbejdspladser'. Vi har valgt at følge hans ønske om en ny rubrik.