Black friday er over os, men lad det ikke gå ud over de ansatte

Årets store shoppedag falder på en lønningsdag. Det betyder trængsel i landets butikker.

(ARKIV) Black friday i Fields i København. Nogle varer er meget billigere på black friday, og derfor vrimler butikkerne med shoppeløstne forbrugere. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Vi kender det allesammen: Chefen har været dum, storrumskontoret ekstraordinært uoverskueligt, ungerne har skreget. Alle går vi rundt og lader os irritere over et eller andet.

Og hvis det så er gået forud for, at stormagasinet melder udsolgt på de eltandbørster, som man havde lovet at købe til hele familien på black friday, kan man godt blive træt.

Og det mærker de ansatte.

Knap 70 procent af butiksansatte har oplevet, at kunder har talt grimt til dem, og 13 procent har oplevet deciderede trusler i forbindelse med black friday-udsalg. Det viser en undersøgelse, Epinion for nyligt har lavet blandt HK Handels butiksansatte medlemmer.

Marianne Holm, der er butikschef, Imerco, City 2 fortæller, at butikken er gået op bemanding for at imødegå den stigende efterspørgsel:

- Vi forventer en knaldhamrende sjov dag med masser af kunder og kø. Vi ved, hvad vi går ind til, og har bestilt en masse ekstra varer hjem, så vi er klar, siger hun til DR Nyheder.

Købelysten er i top

I år falder black friday på månedens sidste hverdag, og det kan få endnu flere kunder i butikkerne, fortæller Anja Kibsgaard Christensen, direktør i Salling Aalborg, der har høje forventninger til dagen i dag:

- Vi tror på, at den (black friday, red.) bliver lige så god, som den plejer at være. Men lige i år falder black friday på lønningsdagen, og det alene, tror jeg, gør, at der kommer flere, end der plejer, siger hun til DR Nyheder.

De mange flere kunder, som butikkerne forventer, gør, at de ansattes brancheorganisation HK Handel henstiller til, at man behandler de butiksansatte ordentligt.

- Det er uacceptabelt og bekymrende, at så mange butiksansatte har ubehagelige oplevelser med kunder i deres hverdag. Så mens man er ude for at jage gode tilbud, bør man huske, at det er helt gratis at opføre sig ordentligt overfor butiksansatte, siger Per Tønnesen, der er formand i HK Handel i en pressemeddelelse.

Det, man kan gøre for at undgå stress og jag, er at stå tidligt op. Det har Stefan Odvig gjort. Ham møder DR Nyheder i City 2 i Taastrup hertil morgen:

- Jeg er her for at få tilbudene, mens de er her, så man ikke går forgæves sammen med en masse andre senere i dag, siger han.

Stefan Odvig i City 2 på black friday. (Foto: DR Nyheder)

Om black friday

Black friday er en tradition, der er begyndt i USA, men som har spredt sig til adskillige andre lande.

Fredagen kommer efter Thanksgiving, som altid er den fjerde torsdag i november måned.

På black friday er de amerikanske butikker fyldt med tilbud. Mange danske butikker har de seneste år taget traditionen til sig.