Blackstones danske afdeling skifter navn: Ry som væmmelig boligspekulant skal pudses af

Navneskiftet sker, mens politikere forhandler lovindgreb.

Et af Blackstones opkøb, Den Sønderjyske By, hvor beboerne har klaget over, at de ikke har fået mulighed for at bruge deres forkøbsret. Her er boligminister Kaare Dybvad (th.) på besøg. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

I flere måneder har kritikken haglet ned over kapitalfonden Blackstone, der har gjort det til en guldrandet forretning at opkøbe tusindvis af københavnske ejendomme for at renovere dem og leje lejlighederne ud til højere priser.

Nu skifter den amerikanske kapitalfonds danske administrationsselskab navn til Kereby.

Det skriver Politiken, der har talt med ledelsen om den række af fejl, selskabet har begået i fortiden. Står det til ledelsen, skal afdelingens ry som væmmelig boligspekulant pudses af med det nye navn.

- Vi vil med det nye navn signalere, at vi kerer os om vore kunder, lejerne, siger den nyansatte vicedirektør Kenneth Ohlendorff til Politiken.

Han tilføjer, at navnet desuden skal signalere "god gammeldags service".

Sidder tungt på lejemarkedet

Adminstrationsselskabet havde før navnet 360 North.

Ifølge ejendomsrådgiveren Cushman & Wakefield har det gjort ejendomsporteføljen til den hurtigst voksende i København.

Ejendomsrådgiveren har over for DR Nyheder påpeget, at Blackstone sidder på omkring to procent af det private lejemarked i København og på Frederiksberg, mens porteføljen nærmer sig en værdi på otte milliarder kroner.

Nye mål og ny retning

Politiken og DR Nyheder har i flere artikler beskrevet, hvordan 360 North har opkøbt beboelsesejendomme, presset de hidtidige lejere ud, skiftet eksisterende køkkener og badeværelser ud og sat huslejerne op til det dobbelte, inden ejendommenes lejligheder er blevet lejet ud til nye beboere.

Over for Politiken fastslår Kenneth Ohlendorff dog, at det rigtige tidspunkt for et navneskifte er, når "man føler, at man er parat til at stå på mål for det, navnet skal signalere".

- At skifte navn gør jo ingen forskel i sig selv overhovedet. Det er det bagvedliggende, der er det vigtige. Det har vi arbejdet længe med, medarbejderne kender nu det nye mål og retningen, nu skal vi så lære at komme derhen.

Sker efter varslet lovindgreb

Det danske ejendomsadminstrationsselskabs "nye mål" offentliggøres i kølvandet på, at boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har varslet et lovindgreb, der skal gøre det mindre attraktivt for investorer at sætte lejeboliger i stand og hæve huslejen betydeligt.

Ifølge Politiken har direktør i selskabet, der nu har navnet Kereby, Lars Pærregaard, i den forbindelse udtalt, at Blackstone og 360 North bliver "dæmoniseret".

I et interview med Politiken tilføjer Lars Pærregaard, at Blackstone først overtog 360 North i maj. Siden er der ifølge ham gennemført betydelige investeringer, så Kereby kan drive erhverv på "respektfuld, forsvarlig, professionel vis". Lejere skal for alt i verden ikke føle sig presset ud, siger han.