Blodrøde fodboldtal: Se, hvor skidt din superligaklub klarede sig gennem coronakrisen

Coronakrisen gav superligaklubberne et samlet underskud på 273 millioner kroner.

I alt blev omsætningen i Parken Sport og Entertainment næsten halveret i 2020 i forhold til 2019, og i alt blev FCK-selskabet ramt af et underskud på 229 millioner kroner. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Afstandskrav, nedlukninger og coronarestriktioner er ikke noget, der rimer på superligafodbold - i hvert fald ikke for de mange tusinde fodboldfans, som foretrækker at indtage deres fodbold på stadion.

Nu kan der så sættes to streger under, hvordan landets superligaklubber klarede sig igennem deres 'annus horribilis', året hvor coronapandemien gav tomme tribuner og røde tal.

- Samlet kan vi se en tilbagegang, som ikke er set siden finanskrisen. Nu bliver det interessant at følge, om klubberne får lige så svært ved at rejse sig, som vi så i årene efter finanskrisen, siger Andreas Nygaard, der er junioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

Analysen viser et samlet underskud på 273 millioner kroner og et fald i omsætningen på over en halv milliard kroner.

Det svarer til, at superligaklubberne er gået glip af omkring én ud af fire kroner, som ellers normalt ville passere gennem kasseapparatet.

Det er dog især et uhyggeligt regnskab fra koncernen bag FCK, Parken Sport og Entertainment, som driver det samlede regnskab i negativ retning.

Koncernen kom - trods statslige hjælpepakker for næsten 100 millioner kroner - ud af 2020 med et underskud på 229 millioner kroner.

- Parken Sport og Entertainment har været hårdt ramt på alle sine forretningsben, og derfor står de markant dårligere i dag, end de gjorde før coronakrisen, siger Andreas Nygaard.

Han bemærker, at flere og flere klubber ser ud til at basere deres forretning på at sælge spillere for store millionbeløb. Transferindtægter er en vigtig indtægtskilde.

Men det er også farligt at hænge sin økonomiske hat op på en lind strøm af talenter, vurderer han.

- Flere klubber sikrer sig ved at lave store spillersalg. Vi kan se, at FC Nordsjælland er lykkedes med at lave en talentfabrik, der år efter år generer overskud til klubben. Men spørgsmålet er, om det er rentabelt for så mange klubber at basere deres forretning på at sælge spillere, siger Andreas Nygaard.

Nedenfor har vi samlet resultaterne af Idrættens Analyseinstituts gennemgang af superligaklubbernes regnskaber. Alle tal kommer fra instituttets gennemgang af regnskaberne:

14. FCK: -229 millioner kroner

FCKs Peter Ankersen og Viborg FFs Justin Lonwijk under superligakampen mellem FC København og Viborg. FCK regner med at redde sig igennem 2021 med et positivt resultat, selv om de røde tal har fulgt med ind i dette år. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Selskabet bag FCK blev i 2020 ramt af den perfekte storm.

Feriecentrene Lalandia, arrangementer i Parken og fodboldoplevelser i Parken blev alt sammen lukket ned.

I alt blev omsætningen i Parken Sport og Entertainment næsten halveret i 2020 i forhold til 2019, og i alt blev FCK-selskabet ramt af et underskud på 229 millioner kroner.

Ifølge årsrapporten har koncernen modtaget knap 92 millioner kroner i coronahjælpepakker.

Med kvalifikationen til Europa Conference League og store salg af Victor Nelsson til tyrkiske Galatasaray og Mohammed Daramy til hollandske Ajax, fastholder selskabet forventningen om et resultat for 2021 på 0-50 millioner kroner på trods af røde tal i de første to kvartaler.

13. OB: - 26,7 millioner kroner

OB's målmand Oliver Christensen er blevet solgt til tyske Hertha Berlin, hvilket giver en tiltrængt økonomisk indsprøjtning til en koncern, der har været hårdt ramt af coronanedlukningen. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

2020 blev endnu et økonomisk skidt år for Striwerne på Fyn.

Selskabet bag OB, Odense Sport og Event, mistede i coronaåret omsætning for over 100 millioner kroner, og på bundlinjen står et stort underskud efter skat på 26,7 millioner kroner.

Koncernen har modtaget 43,7 millioner kroner fra statens hjælpepakker.

Selskabet forventer et resultat for 2021 på niveau med 2020, og de dystre udsigter har fået ejerkredsen til at skyde 60 millioner kroner ind i selskabet.

12. Brøndby: -25,9 millioner kroner

Efter årevis med store underskud, forventes Brøndby næste år at lande et af de bedste resultater i sin historie. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Mestrene fra Vestegnen kom ud af 2020 med et underskud på 25,9 millioner kroner. Et skidt resultat - men dog en del bedre end 2019, hvor underskuddet lød på 78 millioner kroner.

På trods af corona steg omsætningen, hvilket blandt andet kan forklares med donationer fra fans og en stor stigning i transferindtægterne med salgene af Simon Tibbling, Kamil Wilczek, Hany Mukhtar og Dominik Kaiser som de mest markante afgange.

Efter endnu et svært økonomisk år, tegner regnskabsåret 2021 imidlertid til at blive historisk for Brøndby.

Klubben deltager i Europa League-gruppespillet og er dermed sikret et trecifret millionbeløb. Samtidig indbringer salget af Jesper Lindstrøm til tyske Eintracht Frankfurt godt 50 millioner kroner.

11. FC Midtjylland: -19,5 millioner kroner

Store salg af Anders Dreyer til russiske Rubin Kazan og Frank Onyeka til engelske Brentford giver forhåbninger til et særdeles godt næste regnskab. På billedet er det et andet stort talent, Junior Brumado, der senest blev tredobbelt målscorer mod AGF. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

FCM's negative resultat skyldes ikke, at klubben på Heden ikke præsterede på Grønsværen. Til gengæld gik det mindre godt med at få skibet talentfulde spillere afsted til høje transfersummer.

I 2019/20-regnskabet udgjorde salg af spillere 31,5 millioner kroner mod 130 millioner kroner året før.

FCM er dog kommet op på transfer-beatet igen, og det næste regnskab ventes at blive særdeles godt med Europa League-gruppespil og store salg af Anders Dreyer til russiske Rubin Kazan og Frank Onyeka til engelske Brentford.

10. Sønderjyske: -11 millioner kroner

2020 var ifølge regnskabet et 'utilfredsstillende' år. (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

Økonomisk karakteriseres regnskabsåret som ’utilfredsstillende’ med et underskud på 11 millioner kroner. Sønderjyske har samlet set modtaget 5,6 mio. kr. i coronahjælpepakker.

Selskabet bag klubben er efter regnskabsårets afslutning blevet opkøbt af en gruppe amerikanske investorer.

Salget af Alexander Bah til tjekkiske Sparta Prag for omtrent 15 millioner kroner vil utvivlsomt hjælpe det næste regnskabsår på vej.

9. Lyngby Boldklub: -10 millioner kroner

Frederik Winther , Lyngby Boldklub og Lucas Jensen , Vejle Boldklub Superligakampen imellem Vejle Boldklub og Lyngby Boldklub i Vejle , mandag d. 24. maj 2021. (Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix) (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

Også i Lyngby er der faretruende tal på bundlinjen.

Klubben fortsætter ufortrødent med at lave store underskud, og regnskabsåret 2020 var ingen undtagelse med et negativt resultat efter skat på knap 10 millioner kroner.

Det sker på trods af en forøgelse af sponsor- og reklameindtægterne og et indbringende salg af Frederik Winther til tyske Augsburg.

Selskabets egenkapital er faldet til -32,6 millioner kroner, mens selskabets samlede gæld er steget til knap 52 millioner kroner.

Det ser med andre ord svært ud for klubben, der flere gange tidligere har været i økonomiske vanskeligheder.

8. Randers FC: -4,5 millioner kroner

Med pokalsejren i 2021 sikrede randrusianerne et indbringende europæisk gruppespil. Indtægterne fra Conference League, der først påvirker 2021/22 regnskabet, falder således på et særdeles tørt sted. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Randers fortsætter med at lave negative resultater, og for fjerde år i træk er der underskud i biksen i Kronjylland.

Af samme grund har selskabets egenkapital taget et væsentligt dyk over de senere år og ligger nu faretruende lavt på 4,2 milllioner kroner, mens de samlede gældsforpligtelser udgør 44,7 milllioner kroner.

Med pokalsejren i 2021 sikrede randrusianerne et indbringende europæisk gruppespil. Indtægterne fra Conference League, der først påvirker 2021/22 regnskabet, falder på et særdeles tørt sted.

7. Hobro: -2,5 millioner kroner

Hobro IK rykkede i 2020 ud af Superligaen. En negativ egenkapital og høj gæld truer klubben. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Efter tre sæsoner uden nedrykning blev 2019/20 sæsonen, hvor Hobro IK måtte lade livet.

Også med økonomiske briller var sæsonen utilfredsstillende, da det blev til et tab efter skat på 2,5 milllioner kroner - dog en mindre forbedring i forhold til det foregående år.

Det negative resultat medfører, at selskabets egenkapital er faldet til faretruende -7 milllioner kroner, mens gælden er steget til 13 millioner kroner.

6. Esbjerg: 2 millioner kroner

På baggrund af det positive resultat samt en donation fra en større aktionær er egenkapitalen fordoblet til 14 millioner kroner. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Der har været negativ snak om Esbjerg, som foreløbig ikke ser ud til at returnere til Superligaen foreløbig.

Økonomisk ser situationen dog bedre ud, da selskabet for andet år i træk kom ud med et mindre overskud efter skat.

Selskabet har i 2020 modtaget 8,8 milllioner kroner i coronatilskud. På baggrund af det positive resultat samt en donation fra en større aktionær er egenkapitalen fordoblet til 14 milllioner kroner.

Dog er de samlede gældsforpligtelser ligeledes steget med omtrent 10 milllioner kroner til 35 milllioner kroner i 2020.

5. AC Horsens: 6,5 millioner kroner

Thomas Santos fra AC Horsens, der nu spiller i 1. division. Horsens har modtog sidste år 3,5 mio. kr. i statslige coronatilskud. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

Igen er det transferindtægter, som redder en superligaklub fra røde tal på bundlinjen.

AC Horsens, der i foråret rykkede ned i 1. division, kom ud af 2020 med et mindre overskud på 6,5 millioner kroner, hvilket dog primært skyldes salget af Jeppe Kjær til Ajax.

Horsens har desuden modtaget 3,5 millioner kroner i statsligt coronatilskud.

4. FC Nordsjælland: 10 millioner kroner

Med rekordsalget af Kamaldeen Sulemana denne sommer til franske Stade Rennais til en værdi op imod 150 millioner kroner, kan FC Nordsjælland også se frem mod et stærkt regnskab for 2021. På billedet er det et anden FCN-talent, Adamo Nagalo. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

Talentfabrikken fra Farum fortsætter med at imponere.

For femte år i træk kommer FC Nordsjælland ud af året med et overskud, som alene baserer sig på klubbens evne til at udvikle fodboldtalenter, som bliver solgt til enorme millionbeløb.

For 2020-regnskabet er det særligt salgene af Mohammed Kudus til Ajax og Mikkel Damsgaard til Sampdoria, som har klirret i kasseapparatet.

Med rekordsalget af Kamaldeen Sulemana denne sommer til franske Stade Rennais til en værdi op imod 150 millioner kroner, kan FC Nordsjælland også se frem mod et stærkt regnskab for 2021.

3. AaB: 11,7 millioner kroner

Mikkel Kaufmann Sørensens salg til FCK har været med til at løfte overskuddet i AaB. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

AaB, som ellers siden Finanskrisen har haft ondt i økonomien, har vendt skuden. Efter flere år med underskud præsterede klubben i et ellers hårdt coronaår et overskud på 11,7 millioner kroner.

Overskuddet skyldes ekstraordinært høje transferindtægter på 48 millioner kroner, hvor Patrick Olsen blev solgt til AGF, Mikkel Kaufmann til FCK og Oliver Abildgaard til russiske Rubin Kazan.

Af samme grund fordoblede klubben næsten sin omsætning fra 61 millioner kroner til 114 millioner kroner. Klubben modtog desuden 22 millioner kroner i coronahjælpepakker.

2. AGF: 12 millioner kroner

AGF forventer et overskud på 15-30 millioner kroner i 2020/21-året primært på baggrund af salget af Mustapha Bundu - som i øvrigt er hentet tilbage til klubben fra Anderlecht. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

For andet år i træk lander AGF et overskud på et tocifret millionbeløb, hvilket ellers på ingen måde har været traditionen i den østjyske traditionsklub.

Både sponsor og transferindtægterne steg i regnskabsåret, hvor blandt andet Jens Stage blev solgt til FC København. AGF har desuden modtaget 10,5 millioner kroner i statslige coronahjælpepakker.

AGF forventer et overskud på 15-30 millioner kroner i 2020/21-året primært på baggrund af salget af Mustapha Bundu - som i øvrigt er hentet tilbage til klubben fra Anderlecht.

1. Silkeborg IF: 14,3 millioner kroner

Anders Klynge fra Silkeborg IF mod FC Nordsjælland på Jysk Park i Silkeborg. Silkeborgs seneste regnskab viser, at det både går godt på og uden for banen. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

Oprykkeren fra Silkeborg er kommet godt gang med sin superligasæson og også økonomisk har Silkeborg præsteret glimrende i coronaåret i et regnskabsår, der karakteriseres som 'særdeles tilfredsstillende’, da selskabet kom ud af året med et overskud efter skat på 14,3 millioner kroner.

Overskuddet henføres blandt andet til faldskærmspenge, som er et beløb, en klub tager med sig, når det rykker ned fra den bedste række.

Derudover polstrede salg af Mads Emil Madsen til østrigske LASK Linz og Frederik Alves Ibsen til engelske West Ham bundlinjen med 28 millioner kroner.

Selskabet har modtaget 2,5 millioner kroner i coronatilskud.

Om undersøgelsen – boks

  • Oplysninger i artiklen er baseret på klubbernes senest afsluttede regnskaber fra enten kalenderåret 2020 eller sæsonen 2019/20. Ved selskaber som oplyser separate regnskaber for koncernen og moderselskabet er koncernregnskabet foretrukket. Det er Idrættens Analyseinstitut, som har gennemgået regnskaberne.

  • Nogle klubber ønsker ikke at oplyse omsætningstal. Samtidig skal det nævnes, at selskabernes indtægter som udgangspunkt er opgjort inklusive transferindtægter. Dog er det ikke alle klubber, som oplyser deres indtægter fra transfers. I disse tilfælde har det således ikke været muligt at inkorporere disse klubbers transferindtægter direkte i omsætningen. Derudover må det forventes, at coronapandemiens påvirkning af Superligaklubbernes økonomi har varieret på tværs af regnskabspraksis, da 5 ud af 14 klubber har aflagt regnskab i en fortrinsvis coronafri verden, mens pandemien har præget størstedelen af regnskabsåret for de resterende.

  • Gennemgangen undersøger de 14 klubber, som deltog i Superligaen i sæsonen 2019/20, hvortil regnskaberne hører.

Facebook
Twitter