Blokerer for Facebook i arbejdstiden

Flere danskere må nu nøjes med at besøge den populære hjemmeside Facebook i deres fritid. Senest har Danske Bank blokeret adgangen for de ansatte.

Danske Bank har nu også forbudt sine ansatte at gå på Facebook i arbejdstiden (© Scanpix)

Over halvanden million danskere har en profil på Facebook, men nogle virksomheder har nu afskåret deres ansatte fra at besøge det sociale netværk i arbejdstiden.

- Hvis du som ansat i Danske Bank prøver at komme ind på Facebook, kommer der en besked om, at du ikke kan få kontakt til siden, fortæller Danske Banks pressechef Jonas Torp.

Danske Bank har længe blokeret adgangen til porno-hjemmesider. Og nu er Facebook også havnet på listen over uønskede netsteder.

Begrundelsen for at Danske Bank ikke vil have, at deres medarbejdere besøger siden er, at de kan få virus i systemerne. Jonas Torp afviser, at de ansattes tidsforbrug på Facebook skulle have noget at gøre med blokeringen. Han tilføjer, at blokeringen af Facebook vil blive hævet, når sikkerhedsproblemerne med hjemmesiden er blevet løst.

Bruger for meget tid

Ifølge Charlotte Vester, underdirektør i Dansk Erhverv, får de masser af henvendelser fra arbejdsgivere, der er bekymrede over medarbejdernes brug af Facebook.

- Vi har et boom i forhold til henvendelser omkring Facebook. Mange arbejdsgivere har en fornemmelse af, at der bliver brugt mere og mere tid på det sociale netværk i arbejdstiden, siger hun.

OK med HK

Karin Retvig, formand for fagforeningen HK, synes, at det er i orden, at arbejdsgiverne har regler omkring brugen af Facebook.

Hun synes bare, at det er vigtigt, at de bliver lavet i fællesskab mellem arbejdsgivere og ansatte.

Hvorfor er det vigtigt med retningslinjer?- Fordi så løber man ikke ind i konflikter. For hvis man ikke har de retningslinjer, så kan det ende i fyringssager, hvis en sur chef ser en ansat bruge Facebook i arbejdstiden. Så det er vigtigt at have nogle retningslinjer at læne sig op ad, så der ikke sker misforståelser.

Hvornår er det okay at gå på Facebook i arbejdstiden?- Arbejdstiden er flydende mange steder. Der er nogle, der arbejder hjemmefra, og vi kender også virksomheder, der opfordrer ansatte til at bruge Facebook.

Gammeldags holdningMen hvad mener du om de virksomheder, der fuldstændig blokerer for muligheden?- Det er en underlig formynderisk holdning. Men man kan jo ikke forbyde en arbejdsgiver det. Det er lidt gammeldags industrisamfundsagtigt at sige sådan. Accepter at Facebook er en del af hverdagen i dag - lav nogle retningslinjer. Brug den sunde fornuft.

Hvor går grænsen for, hvor meget tid en medarbejder må bruge på nettet i arbejdstid?- Der er jo ikke nogen grænse. Man skal aftale det i fællesskab. Indgå nogle retningslinjer, og afstem forventningerne til, hvordan man bruger det. Det anbefaler vi, siger Karin Retvig til DR Nyheder.

FacebookTwitter