Blomster og massage nedsætter sygefravær

Ugens buket og en gang massage. Bedre personalepleje nedsætter antal sygedage blandt sygeplejersker på Rigshospitalet.

- Det betyder meget at blive anerkendt for sit arbejde, siger intensivsygeplejerske Birgitte Engstrøm. (© DR)

Roser i både overført og bogstaveligste forstand kan få sygefraværet ned. Det viser et nyt projekt på Rigshospitalet.

Ledelsen på Neurointensivt Terapiafsnit på Rigshospitalet har ændret tilgang til deres medarbejdere. Nu ligger fokus på anerkendelse og ros i hverdagen, hvor man tidligere så mere på problemer.

- Vi havde i august 2008 en sygefraværsprocent på over 15 procent og en kæmpe udskiftning af medarbejdere, så vi var nødt til at gøre noget, siger afdelingssygeplejerske, Søren Juul.

Sammen med sin kollega Gitte M. Møller satte han derfor et stort udredningsarbejde i gang og bad om input fra medarbejderne.

- Vi fik rigtig mange tilbagemeldinger gående på alt lige fra ønsker om massage, morgenmads- og frugtordninger til forslag om nye eller anderledes arbejdsrutiner, fortæller Gitte M. Møller.

Anerkendelse, blomster og morgenmad

Mange af de input, sygeplejerskerne kom med, kunne ret hurtigt realiseres. Ledelsen indførte derfor morgenmad, massage og ugens buket til den medarbejder, der havde gjort en ekstra anerkendende indsats. Resultaterne taler for sig selv:

To år efter den katastrofalt høje sygefraværsprocent på 15, var den i september 2010 helt nede på rekordlave 1,7 procent.

- Vi oplever, at medarbejdernes glæde ved at komme på arbejde er væsentligt større, og målt på sygefravær og personaleomsætning kan vi se, at begge er faldet dramatisk, siger Søren Juul, der håber at landets øvrige afdelinger og hospitaler vil lade sig inspirere af deres resultater.

Birgitte Engstrøm, sygeplejerske på afdelingen er helt enig:

- Det betyder meget at blive anerkendt for sit arbejde.