Bøde til D:E:R: Gemte vigtige kreditoplysninger med næsten usynlig skrift

Låneudbyderen D:E:R har i en reklamefilm ikke givet forbrugerne oplysninger på en fair måde, fastslår Forbrugerombudsmanden.

I talrige S-tog dalede 500-kronesedler i december måned ned over fjernsynsskærmene med overskriften "Lån op til 50.000 kroner".

Herefter blev der med stor skrift vist en række budskaber som for eksempel "Fast årlig rente fra 9,9 procent" og "Se mere - sms laan til 1919" i reklamefilmen.

Sådan er reglerne

Ifølge markedsføringslovens § 14a skal virksomheder, der markedsfører lånemuligheder til forbrugere og oplyser en rente eller en talstørrelse for omkostningerne, vise bestemte kreditoplysninger klart, tydeligt og på en fremtrædende måde i markedsføringen.

Men de lovpligtige kreditoplysninger, som for eksempel ÅOP og de samlede kreditomkostninger, havde låneudbyderen D:E:R gemt allernederst på skærmen med en meget mindre synlig lysegrå skrift.

Og det er en overtrædelse af markedsføringsloven, vurderer Forbrugerombudsmanden. Derfor skal D:E:R nu betale en bøde på 38.400 kroner.

Den første af sin slags

- D:E:R er det første firma, som betaler en bøde for ikke at give kreditoplysninger på tilstrækkelig tydelig og fremtrædende måde i en reklamefilm. Vores afgørelse er med til at udstikke grænserne for, hvor tydeligt oplysningerne skal vises, før en reklamefilm overholder markedsføringsloven, siger forbrugerombudsformand Christina Toftegaard Nielsen.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at forbrugerne risikerede at overse kreditoplysningerne, når de så reklamefilmen, fordi:

  • De mange effekter med skiftende budskaber fjernede fokus fra kreditoplysningerne nederst på siden, og
  • Kreditoplysningerne stod med en lysegrå tekst, som var meget mindre synlig i forhold til de øvrige budskaber.