Katrine Andersen har været i tvivl om, hvorvidt hun i fremtiden kunne aflevere sin datter Alma i Toftegårdens Børnehave i Faaborg, eller om datteren i fremtiden skulle have sin daglige gang i børnehaven i nabobyen Vester Åby.
Børnehaven er ramt af usikkerhed på grund af kommunes økonomi.
- Det er stressende. Vi aner ikke, om vi er købt eller solgt, og hvad skal der blive af vores børn, sagde Katrine Andersen tidligere idag til DR Nyheder.
Faaborg-Midtfyn Kommune er ekstra presset på økonomien, efter kommunerne sidst i august fik et brev fra myndighederne om, at der var ændret i skønnet for, hvad den enkelte kommune ville få i grundskyld til næste år på grund af de foreløbige ejendomsvurderinger.
Her står kommunen nu til at mangle 25 millioner kroner næste år på grund Skatteministeriets nye skøn over indtægterne fra borgernes grundskyld. En oplysning, der lige er landet oven i kommunens budgetforhandlinger.
Kommunerne var i første omgang ellers blevet lovet, at de nye vurderinger ellers ikke ville få betydning for deres økonomi.
Rodet i det kommende budget har fået kritik fra Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Samlet kan 14 kommuner nu se frem til en mindre indtægt fra borgernes grundskyld i 2024, end de først havde antaget.
Faaborg-Midtfyn Kommune planlægger dog ikke at lukke børnehaven Toftegården, oplyser den til DR Nyheder.
Men kommunen har følt sig nødsaget til at optage ekstra lån i anlægsprojekter og energisparende foranstaltninger i kommunen på grund af den ændrede grundskyld, skriver kommunen i en pressemeddelelse og kalder processen for kaotisk.
Skatteminister: Kommunerne får to milliarder eksta
Skatteminister Jeppe Bruus (S) beklager, at ministeriet sendte de nye opgørelser over grundskylden ud til kommunerne i 11. time i budgetforhandlingerne.
- Vi ville gerne have sendt skønnet tidligere ud. Vi står i en situation, hvor det er første gang i over ti år, at vi ruller ejendomsvurderinger ud. Men det justerede skøn betyder, at kommunerne samlet set får to milliarder ekstra i likviditet til næste år.
- Så er der nogle enkelte kommuner - herunder Faaborg-Midtfyn - hvor det betyder, at man får mindre, end man havde forudset at få. Det er den kommune, der skiller sig mest ud, og der er jeg i gang med at kigge på en løsning, siger Jeppe Bruus.
Ministeriet har dog ikke ønsket at fortælle hvilke andre 13 kommuner, der nu ser ud til at få mindre ind i grundskyld, og hvor mange penge det drejer sig om.
Andre kommuner skal dog ikke forvente en ekstra håndsrækning fra ministeren udover den midtfynske.
- Faaborg-Midtfyn er den eneste kommune, der ligger meget skævt. De andre kommuner er i en anden situation, siger Jeppe Bruus.
Men de (kommunen, red.) kan ånde lettet op nu?
- Det kan de ikke, før noget er endeligt. Derfor står jeg heller ikke og oversælger det her. Men jeg siger ærligt, at jeg sidder og kigger på en løsning for dem, lyder det fra ministeren.
Men kommunerne mener, at det her er noget rod og ville have ønsket, at de havde kendt de her tal. Også dem som har fået ekstra, der har siddet og kæmpet med de her budgetter. Hvorfor kommer det her så sent?
- Det kan jeg virkelig godt forstå. Det ville jeg også selv have foretrukket.
- Men jeg håber, at det bliver taget positivt imod de fleste steder, da kommunerne samlet set bliver tilført to milliarder kroner. Jeg tror, at vi ville have stået i en kritisk situation, hvis det havde været omvendt, siger Jeppe Bruus.
Borgmester er positiv overrasket
Nyheden om en mulig kompensation for de manglende indtægter fra grundskylden overrasker borgmester Hans Stavnsager.
- Det er jeg da glad for. Første gang, jeg hørte om det, var for lidt siden i Radioavisen. Så det kommer som en overraskelse, men som en positiv overraskelse. Nu må vi så se, hvad løsningen indeholder. Det kunne jeg også høre på skatteministeren, at det ikke er klart.
Nu er underskrifterne på budgetaftalen på plads. Kan du bruge denne løsning til noget?
- Det er meget sent i processen, at det kommer. Jeg vil meget nødig gå hen og genåbne en budgetaftale, som vi har lavet med 24 ud af 25 medlemmer.
Borgmesteren fortæller dog, at hvis der skulle komme nogle penge som kompensation for de ændrede grundskyld, skal kommunen bruge det på den gæld, den har, fra år med underskud.
- Måske tager vi et forslag omkring ledelse på plejecentrene alligevel med til næste år, hvis der kommer nogle kontanter ud af det, siger Hans Stavnsager.