Tema Dagpenge

Børsting: LO risikerede at blive taber i dagpengestrid

Karensdage var det mindste af to onder, fastslår afgående LO-boss. Alternativet ville have ramt LO'ere hårdere

Den afgående LO-formand Harald Børsting forsvarede dagpengeforliget fra talerstolen ved fagforeningens kongres i Aalborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

LO's afgående formand, Harald Børsting, forsvarer i sin beretning til LO's kongres den dagpengereform, der indfører tre årlige dage, hvor dagpengemodtagerne ikke modtager en krone.

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti nåede frem til et dagpenge-kompromis kun tre dage efter, at dagpengekommissionen, som Børsting selv sad i, havde afleveret sin anbefaling.

Dagpenge

Regeringen har indgået et bredt forlig om nye dagpenge-regler. Forliget kommer få dage efter, at Dagpengekommissionen præsenterede sit udspil til en ændring af reglerne. Få nyheder og baggrund her.

Gå til tema

Men det kompromis er ikke lige populært overalt i fagbevægelsen.

- Mange har sagt: Harald er du fuldstændig fra forstanden? Hvordan kunne du finde på at lave en karensdag. Vi lavede tre overvejelser. Er det realistisk at sende den samlede regning på 1,3 milliarder til Christianborg? Nej, siger Harald Børsting.

- Den anden var af forhandlingsteknisk karakter: Hvis man skal have indflydelse på de gode ting, så skal man også være med til at finde finansiering. Og for det tredje var det det mindste af to onder.

Ifølge Børsting var der nemlig i Dagpengekommissionen et ønske om at nedtrappe dagpengene over tid.

- Det ville vi ikke overhovedet bevæge os ind på. Så bliver det dem, der hænger længst i ledighed, der kommer til at betale prisen. Og der er der flere LO'ere, der hænger, end AC'ere, siger han med henvisning til Akademikernes Centralorganisation.

- Venner, selvom det aldrig er sjovt at tage noget fra nogen, så vil jeg sige, at det var i situationen det eneste fornuftige valg, lyder det fra Børsting til LO-kongressen.

/ritzau/