Tema Bidragssatser

Boligejer om prisstigninger: Vi kigger efter andre muligheder

I 2015 betalte danskerne 14,93 milliarder kroner i bidrag på realkreditlån. Det er ny rekord, og det falder ikke i god jord hos boligejerne.

For Mikael Nilsson betyder de stigende satser øgede udgifter på over 14.000 kroner om rådet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Bidragssatserne for realkreditlån stiger fortsat. Og det kan mærkes hos husejerne.

En af dem, der oplever stigningerne, er Mikael Nilsson. Han har et F1-lån hos Nykredit, og han kommer nu til at betale mere end 14.000 kroner ekstra om året i bidrag.

- Vi kommer til at orientere os efter, hvad der er af andre muligheder. Vores F1 skal refinansieres, og der ser vi efter, om det er muligt at finde en alternativ leverandør af lån, siger han til DR Nyheder.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Arbejdernes Landsbank har netop meddelt, at den vil kompensere for prisstigninger ved at udbetale "bonus" til de kunder, der har et Totalkredit-lån.

Banken frygter nemlig, at også dens kunder vil forsøge at skaffe et nyt realkreditlån. Der er nemlig faste aftaler mellem realkreditinstitutterne og bankerne, og skifter man den ene, skifter man også den anden.

Nykredit har meddelt sine kunder, at det er nødvendigt at skrue op for gebyrerne på realkreditlån for at leve op til øgede kapitalkrav og sikre en børsnotering.

Hjemme hos Mikael Nilsson mener man dog, at prisstigningen sker på en forkert præmis.

- Det er klart, man ønsker at polstre sig, men når man samtidig børsnoterer sig, er der jo en forventning fra de kommende aktionærernes side om, at der udloddes. Derfor kan jeg ikke se, at man polstrer sig på den gode måde, siger han.

Nykredit og Totalkredit har meddelt deres kunder, at prisen for at have et boliglån hos kreditforeningerne stiger til sommer.

Analytikere forventer, at udviklingen bliver den samme hos de tre andre danske kreditforeninger - BRF Kredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark.

Mange af jer, der er kunder hos os, modtager i disse dage breve om, at vi forhøjer bidragssatserne. Vi har stor forstå...

Opslået af Nykredit på 22. februar 2016

Hvad er en bidragssats?

  • Når du afdrager på dit boliglån, betaler du et slags gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Det gebyr kaldes en ’bidragssats’ og er altså et beløb, du betaler udover dit afdrag og renter.
  • Bidraget går til at dække omkostninger, lønninger, overskud og eventuelle tab på lån.
  • Bidragssatsen beregnes som en procentdel af din restgæld. Det betyder, at jo lavere dit realkreditlån er, desto lavere er din bidragssats.