Ejere af 1,7 millioner boliger har nu fået en foreløbig ejendomsvurdering, som de skal betale skat af til næste år.
Og der er mange, som har fået et chok.
Her i DR har vi fået hundredvis af henvendelser fra boligejere, som undrer sig over deres ejendomsvurdering.
En af dem, der undrer sig kraftigt, er Tonny Tanev fra Veksø.
Han har henvendt sig til DR, fordi hans grund er steget til 28,7 millioner kroner i den foreløbige vurdering. I det gamle ejendomsvurderingssystem var grundens værdi sat til en halv million.
Den nye grundvurdering er samtidig betydelig mere end de knap syv millioner, som han for tre år siden gav for ejendommen.
En anden, der undrer sig, er Morten Tychsen fra Horsens, som indtil nu kun har fået en foreløbig vurdering.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen? Alle tip behandles seriøst og fortroligt.
- •
Skriv til vurdering@dr.dk eller krypteret til vurdering@proton.me
Og han kan ikke gennemskue, hvordan man er kommet frem til den.
- Jeg kommer til at gå i en lang periode i uvished om, om det nu er den rigtige vurdering, og hvad der ligger til grund for vurderingen, for det kan jeg heller ikke få at vide, siger han.
Han kan heller ikke klage, for den rettighed kommer tidligst i 2025 i de endelige vurderinger. Og det bekymrer Morten Tychsen.
- Jeg kan ikke engang tage stilling til, om jeg har lyst til at klage, for jeg ved ikke, hvad de har lagt til grund for min vurdering. Det, synes jeg, er noget rod, siger han.
Fejl for millioner dukker op igen
Også nogle af de boligejere, der allerede har taget kampen op mod fejl i det nye system, har nu fået en foreløbig vurdering.
I Humlebæk sidder Niels Peder Ternvig og er tæt på at falde ned af stolen, da DR ringer ham op.
Han har tidligere både ringet, skrevet og søgt aktindsigt hos Vurderingsstyrelsen, indtil han for få måneder siden fik sat sin ejendomsvurdering ned fra 9 millioner kroner til lidt over 6 millioner kroner.
Dengang handlede problemerne om hans såkaldte 2020-vurdering, som mange boligejere slet ikke har fået endnu.
Nu er det så den foreløbige 2022-vurdering, som den er helt gal med, forklarer han.
- Den er lige røget op til 9,4 millioner. Så det vil sige, at de ikke har registreret vores aftale om sænkning af vurderingen, siger han.
På vurderingsportalen.dk kan boligejere nu slå den foreløbige vurdering op, og har man spørgsmål kan man ringe, skriver skattevæsnet.
I godt en time har Niels Peder Ternvig derfor forsøgt at få fat i Vurderingsstyrelsen for at få en forklaring på, hvorfor hans rettelse ikke er med i den nye vurdering.
Men der bliver ikke svaret på telefonen, fortæller han.
- Man kan ikke komme i kontakt med dem. På nogle numre går de direkte ind og siger, at de har for travlt.
- Så nu er jeg ved at skrive en mail til dem, om at jeg altså fik ændret min vurdering i maj 2023, og om de ville være så venlige at korrigere det, siger Niels Peder Ternvig.
Men skattevæsnet har skrevet i et brev til alle boligejere, at man får en skatterabat eller en lavere skat i 2024. Så hvad er problemet?
- Det handler jo om princippet. Alt det, de skriver dér, det er bare blår i øjnene, siger Niels Peder Ternvig.
Boligejere rykker tilbage til start
Også hos den pensionerede jurist John Rasmussen på Falster er der dybe panderynker.
Flere af hans naboer har nemlig tidligere fået skattevæsnets ord for, at deres vurderinger er helt forkerte.
John Rasmussen har på vegne af naboerne taget kampen op i en række klagesager over den sidste runde vurderinger, hvor juridiske dokumenter - de såkaldte servitutter - ikke længere er talt med.
Du kan også se, om du risikerer at blive ramt af problemet her.
Men nu er nedslag for millioner af kroner igen ikke taget med i de nye vurderinger, forklarer han.
- Jeg sidder her med en liste med seks ejendomme, som har fået de her nedslag for et par måneder siden. Og der er ingen af dem, der har fået det med.
- Man sender bare vurderinger ud, der helt tydeligvis gentager den samme fejl om, at grundene kan deles i to, siger han.
Fordi skattevæsnet nu igen ikke tager oplysninger om nedslag fra det gamle ejendomsvurderingssystem med, vil der i hele landet være boligejere, som er i klemme, frygter han.
- Det kan da godt være, at Folketinget har bestemt, at man var nødt til at gå i gang. Men man havde jo ikke tænkt sig, at det skulle være med hovedet under armen.
- Man skulle tage de oplysninger med, som foreligger på nuværende tidspunkt, siger John Rasmussen.
Minister: Endelig vurdering havde været bedst
Men selvom boligejerne undrer sig over de foreløbige vurderinger, så er dagen i dag et vigtigt skridt på vejen i udrulningen af de nye boligskatter.
Det mener skatteminister Jeppe Bruus (S).
- Det er en dag, der markerer et vigtigt skridt, at vi den 1. januar går ind i et nyt boligskattesystem, som har været længe undervejs.
I 2025 er det så planen at efterregulere de boligejere, der enten bliver opkrævet for meget eller for lidt på grund af en forkert foreløbige vurdering, forklarer ministeren.
- Det er klart, at i de bedste af alle verdener var det en endelig vurdering, man havde fået nu, og systemet var oppe at køre, siger Jeppe Bruus.
Men boligejerne får intet at vide om, hvad der ligger til grund for den foreløbige vurdering. Er det rimeligt, at man bare får nogle tal uden at kunne se, hvordan I er kommet frem til dem?
- Det havde været mere optimalt, hvis man havde fået de tal til rådighed nu. De tal får du, når man får sin endelig vurdering i 2025. Dér får du mulighed for at korrigere og klage over den. Men det er dér, vi er, og for otte ud af ti betyder det skattelettelser.
Boligejere undrer sig også over, at deres foreløbige vurdering indeholder de samme fejl om eksempelvis manglende servitutter, som de tidligere har klaget over og fået rettet?
- Vi skal gerne have et system, der opfanger så meget, som man kan. Jeg vil håbe, at vi i fremtiden kan sørge for, at vi har en digitalisering af vores servitutter, som automatisk føder ind i systemet.
- Så jeg anerkender, at der er en opgave. Men som boligejer skal man også være opmærksom på, at de oplysninger, der ligger om ens bolig, er rigtige, men også i forhold til servitutter.
Se DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, forklare mere om den foreløbige 2022-vurdering: