Tema Bidragssatser

Boligejeres oprør mod stigende bidragssatser vokser

På under en uge har over 11.000 delt et åbent brev til Totalkredits ledelse og bestyrelse.

Totalkredit og Nykredit har varslet en stigning på kundernes bidragssats. Det har fået en del kunder op i det røde felt. (Foto: Christian Lindgren © sCANPIX)

Nykredit og Totalkredits beslutning om at hæve bidragssatsen hos selskabernes 440.000 kunder bliver mødt med fortsat mere modstand hos boligejerne, der har udsigt til ekstraomkostninger på flere tusinde kroner om året på deres realkreditlån.

Siden fredag har 11.404 personer delt et åbent brev til Nykredit og Totalkredits ledelser og bestyrelser, der kritiserer stigningen.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

”Så blev det tid igen til en stor fed lønstigning hos Totalkredit,” indleder Anders Sandbjerg Larsen brevet, der i skrivende stund er liket over 12.000 gange.

Over for DR Nyheder uddyber Anders Sandbjerg Larsen sin kritik.

- En bidragssats bør afspejle de reelle omkostninger til at drive kreditforeningen. Når man kigger på deres regnskaber, så skovler de simpelthen penge ind.

Stigningen betyder, at boligejerne i gennemsnit har udsigt til en prisstigning på 100 kroner om måneden efter skat for hver million kroner, de har lånt, når stigningen træder i kraft den 1. juli.

Den bebudede stigning i bidragssatserne kommer, blot kort tid efter Nykredit meddelte, at man vil søge en børsnotering på fondsbørsen i København. Ifølge boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet handler det nu for Nykredit om at tjene penge.

- Målsætningen hedder altså maksimal profit, siger han.

I Nykredit og Totalkredit forsvarer man prisstigningen, for den er nødvendig, for at virksomheden fortsat kan konkurrere, hævder Michael Rasmussen, bestyrelsesformand i Totalkredit og koncernchef i Nykredit.

- Vi er overbeviste om, at det over tid er den rigtige løsning, der sikrer de mest attraktive priser til danske boligejere, og som muliggør, vi fortsat kan låne penge ud til hele Danmark.

Åbent brev til Totalkredits ledelse og bestyrelse. Må meget gerne deles så det kan nå frem.Kære Troels Bülow-Olsen og...

Posted by Anders Sandbjerg Larsen on Friday, February 19, 2016