Boligforeningschef advarer: Der er brodne kar blandt valuarer

Flere andelsboligforeninger hyrer valuarer, når prisen skal sættes, men både køber og sælger skal passe på, lyder det.

Mange andelsboligforeninger fravælger den offentlige ejendomsvurdering, som har været uændret siden 2012 på grund af problemer hos Skat. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Prisen på andelsboliger i de større byer svinger voldsomt.

Det skyldes, at flere andelsboligforeninger vælger at få boligerne vurderet af en valuar i stedet for at læne sig op ad den offentlige vurdering, som har været fastfrosset siden 2012.

Men valuarvurderinger er ikke altid perfekte. Og flere foreninger har svært ved at gennemskue, hvordan valuarer i nogle tilfælde kan vurdere en andelslejlighed flere millioner højere end den offentlige vurdering.

- Det skaber jo i den grad usikkerhed om, hvad der er en rimelig pris på en ejendom, og hvad der er rimeligt at fastsætte andelene til - både for foreningen og for køberne, siger Jan Hansen, der er direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Råd til boligforening: Få dig en buffer

Han oplever, at flere andelsboligforeninger henvender sig til ham for at høre, om valuarvurderinger er en god idé.

- Man skal tænke sig godt og grundigt om, inden man vælger at kontakte en valuar - man skal ikke bare tage den første og den bedste, for der er desværre stadig nogle brodne kar i branchen, siger Jan Hansen.

Vigtigst af alt er det, at have en buffer, siger han:

- Det er rigtig vigtigt, for lige pludselig kan der komme et fald i valuarvurderingen, eller der kan komme et helt nyt offentligt vurderingssystem. Der er stor interesse for valuarvurderinger i øjeblikket, men man skal passe på.

Råd til køber: Bed om at se valuarvurderingen

Men det er ikke kun andelsforeningerne, der skal se sig godt for. Det gælder også køberne, siger Jens Damgård, som er boligforeningschef i Arbejdernes Landsbank.

- I virkeligheden er det mere komplekst at købe en andelsbolig end en ejerbolig, fordi man på den måde bliver medlem af en investeringsforening, siger han.

Tidligere har der været historier om beboere, der er blevet fanget i andelsboliger, fordi de er blevet værdisat for højt af valuarer. De værste sager er endt i retten.

Alligevel mener Jens Damgaard ikke, at man skal være bange for at købe et andelsbevis - man skal blot søge rådgivning.

- Desuden kan det være en god idé at bede om at se valuarvurderingen, for så kan man se, hvilke ting der ligger til grund for valuarens vurdering af ejendommen. Ofte vil der også være bemærkninger om vedligeholdesstanden, og det er jo ikke uvæsentligt.