Boligkøbere i København bruger historisk stor del af lønnen på at bo, men nu tøver de

Boligøkonomer forventer, at københavnske ejerlejligheder vil falde med 10-16 procent.

Økonomerne forventer prisfald på boligmarkedet. Især ejerlejligheder i København har udsigt til store fald, mener de. (arkivfoto). (Foto: David Saietz © DR)

Har du de seneste år har været på boligjagt i Københavnsområdet?

Og har du følt, at der ikke var nogen sammenhæng mellem tallene på din lønseddel og de tal, der stod på salgsopstillingerne i ejendomsmæglernes vindue?

Så har du nu Finansministeriets ord for, at din fornemmelse ikke har været uden grund.

På økonomsk hedder det, at "boligbyrden i København er historisk høj".

Faktisk er boligbyrden i København - den del af din løn, du skal bruge på at bo - nu "tæt på niveauerne fra før finanskrisen", lyder det i Økonomisk Redegørelse, som er Finansministeriets status og prognose for Danmarks økonomi.

Men nu vender situationen, spår ministeriet.

Ifølge Økonomisk Redegørelse forventer man, at boligpriserne i hele landet i gennemsnit vil falde med 4,8 procent.

Forventer fald på 10-16 procent på ejerlejligheder

Men flere boligøkonomer spår, at faldet på især ejerlejligheder i København vil falde med meget mere.

Nykredit forventer et fald på 16 procent i København, mens Nordea forventer et fald på mindst 10 procent.

- Regeringens prognose går kun på huspriserne, og ejerlejlighedsmarkedet er ikke en del af prognosen, og her tror vi, at prisfaldene kan blive over dobbelt så store, siger boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Nykredits prognose på 16 procents fald over det næste halvandet år er to måneder gammel, og en ny er på trapperne, fortæller Mira Lie Nielsen, som er boligøkonom hos Nykredit.

- Jeg vil sige, at vi er ikke blevet mildere stemt de seneste to måneder. Det kan godt være, at det faktisk bliver mere, siger Mira Lie Nielsen.

Købere kan låne mindre

Der er også plads til at skære af prisen.

Boligpriserne i hovedstaden er steget med næsten 30 procent bare over de seneste to år, og de er ganske enkelt løbet fra folks indkomster.

Renten er nemlig steget markant, nye boligskatteregler vil ramme fra udgangen af 2023 ramme ejerlejligheder hårdere, og inflationen gør samtidigt alt fra elektricitet til fødevarer dyrere.

- Når priserne skyder i vejret, og det samtidigt bliver dyrere at låne, så er der ikke noget at sige til, at førstegangskøberne står i en historisk svær situation, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea.

Resultatet er, at flere købere ikke længere kan være med.

Ejendomsmægler Charlotte Høier fra EDC Poul Erik Bech i omegnskommunen Albertslund har oplevet skiftet.

- Vi har flere købere, der får en barsk oplevelse, når de endelig finder deres drømmehus og måske er blevet godkendt januar – februar i år, og så kommer de med det rigtige hus til banken, fortæller hun.

- Så siger banken: "Jamen, det kan vi desværre ikke godkende dig til nu. Du skal finde noget der er 300.000- 500.000 kroner billigere." Det har vi oplevet flere gange, siger Charlotte Høier.

Hun siger dog, at køberne stadig er der. Men de er blevet mere tøvende.

- Jeg oplever et marked, hvor køberne er en lille smule mere afventede, siger Charlotte Høier.

- Husene og lejlighederne ligger en anelse længere til salg, og køberne vil være sikre på, at de køber til den rigtige pris, at de ikke køber for dyrt. De vil endnu mere være sikre på, at deres rådighedsbudget holder, for der er mange udgifter, der er blevet meget højere, siger ejendomsmægleren.

Forventer prisfald i 2022, 2023 og 2024

Boligøkonomerne forventer, at priserne vil falde i en rum tid.

- Som det ser ud nu, nu regner vi med, at priserne vil falde resten af det her år samt i 2023 og 2024, siger Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Men skal førstegangskøbere så vente på et bedre tilbud?

- Hvis man er et par, der er har sparet op og set på lejlighed i lang tid, så er det også svært at sige, at man skal sætte livet på hold, bare fordi vi økonomer har forventninger. Også selvom de stort set alle peger i én retning, siger Mira Lie Nielsen.

- Men bor man godt, hvor man bor, og kan man vente, skal man måske vente, siger hun.

Kan man ikke vente, lyder rådet, at man forhandler om prisen. For der er blevet længere mellem boliger, der kommer i budrunder.

- Giv endelig sælger kamp til stregen, for prisfaldene kommer, og salget af lejligheder er faldet rigtigt meget, siger boligøkonomen fra Nykredit.

Grafik: Her kan du se, hvordan det er gået med boligpriserne i din kommune.