Boligminister bremser nedrivning af boliger: Vil sikre plads til asylansøgere

Rekordmange asylansøgere får regeringen til at bremse nedrivninger af almene boliger. Beslutningen vækker vrede.

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) ønsker, at disse 111 lejligheder, kaldet Margrethevænget, skal rives ned. I stedet vil han opføre 37 rækkehuse. (Foto: DR Nyheder)

Store boligblokke med stribevis af lejligheder skulle jævnes med jorden i begyndelsen af det nye år, og håndværkerne var allerede bestilt til at bygge nye rækkehuse i stedet.

Men på grund af rekordmange asylansøgere i Danmark risikerer flere nedrivningsparate almene boliger at blive inddraget til asylcentre.

Helt usædvanligt har regeringen trukket nedrivningsgodkendelser af hundredvis af almene boliger i langdrag.

Det er klart, at der er et overordnet hensyn til, at vi skal finde plads til de flygtninge og asylansøgere, som kommer til Danmark.

Inger støjberg (V), integrations- og boligminister

Det bekræfter Inger Støjberg (V), der er minister for udlændinge, integration og bolig, over for DR Nyheder.

- Det er klart, at der er et overordnet hensyn til, at vi skal finde plads til de flygtninge og asylansøgere, som kommer til Danmark, siger hun.

Godkendelse trukket i langdrag

Blandt andet på Lolland har lokalpolitikere og en boligforening undret sig over, at ministeren har trukket en nedrivningsgodkendelse af 111 almene boliger i langdrag i månedsvis.

Nu bekræfter ministeren, at hun har svært ved at tillade nedrivning af velfungerende boliger, mens flygtningesituationen i Danmark er uafklaret.

- Overvejelserne går på at skabe asylcentre nogle af stederne, men også på om nogle af boligerne kan bruges til midlertidig indkvartering og andet. Det er klart begrundelsen for, at tingene lader vente på sig, siger Inger Støjberg.

I alt venter cirka 700 almene boliger rundt om i Danmark på nedrivningsgodkendelse fra ministeren, og cirka halvdelen er i så god stand, at de er egnet til bolig, anslår Bent Madsen, direktør i Boligselskabernes Landsforening.

Sikre tilstrækkelig med boliger

Alle sager er foreløbig på standby, og hvornår ministeren træffer endelig beslutning om mulige etableringer af nye asylcentre er endnu ikke besluttet.

- Jeg vil ikke sætte dato på her og nu. Men vi sidder og kigger på sagerne enkeltvis, siger Inger Støjberg og tilføjer:

- Der er gang i sagsbehandlingen, men min opgave er jo så også at sikre, at der rent faktisk er tilstrækkelig med boliger til de asylansøgere, der kommer til Danmark, siger ministeren.

Hun tilføjer, at der dog er boliger, som med sikkerhed skal rives ned. Det gælder, hvis er sundhedsskadelige.

- Hvis de er fyldt med skimmelsvamp, skal de selvfølgelig ikke bruges til asylansøgere, siger Støjberg.

Hvis de er fyldt med skimmelsvamp, skal de selvfølgelig ikke bruges til asylansøgere.

INGER STØJBERG (V), INTEGRATIONS- OG BOLIGMINISTER

Beslutning ærgrer lokalt

Det vækker utilfredshed i Lolland Kommune, at ministeren slår bremserne i - og at hun overhovedet overvejer at omdanne de 111 boliger i Margrethevænget til asylcenter eller midlertidige flygtningeboliger.

- Jeg er også tilhænger af, at man bruger eksisterende huse og ikke telte til at huse flygtninge. Men i Lolland Kommune løser vi allerede vores del af opgaven, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der peger på, at kommunen allerede har sagt ja til flere asylansøgere, end landsgennemsnittet af kommunerne har.

Efter nedrivningen af de fire boligblokke Margrethevænget i begyndelsen af året, skulle der efter planen opføres 37 nye rækkehuse på stedet, da det er den slags boliger, som de lokale efterspørger.

Men den plan må skrinlægges, eller i det mindste sættes på pause, indtil ministeren har fået en afklaring på flygtningesituationen.

Almene boliger

Begrebet 'almen bolig' er betegnelse for tre forskellige boligtyper: almene familieboliger, almene ældreboliger og almene ungdomsboliger.

Der kan være tale om både lejligheder, rækkehuse og huse.

Almene boliger er for alle, og der er omkring 550.000 af dem i Danmark.

Boligerne er bygget med offentlig støtte, og der er ikke nogen, der skal tjene penge på de almene boliger. Huslejen er derfor omkostningsbestemt.

Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, lejerbo.dk.