Boligminister: Urimelige udlejere misbruger regler for at presse lejere ud

En familie skulle pludselig stille med 75.000 kroner for at have installeret en opvaskemaskine.

- Der må være en grænse for, hvor urimelig man kan være, mener boligminister Kaare Dybvad, efter flere lejere oplever, at deres udlejer forsøget at presse dem ud af deres lejemål. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et stigende antal lejere oplever ifølge Lejernes Landsorganisation, LLO, at deres udlejer forsøger at 'ryste' dem ud af deres boliger.

Træder en lejer bare det mindste ved siden af, kan udlejeren udnytte situation, opsige lejemålet og sætte lejligheden i stand, hvorefter den kan lejes ud til en langt højere pris.

- Det er altså en ting, vi ikke har set tidligere. Der har altid været konflikter på lejemarkedet, men det ser ud som om, at det er blevet bredere og mere systematisk, siger direktør i Lejernes LO i Hovedstaden, Claus Højte.

Familien Meinertz, der bor i en lejlighed på Frederiksberg, har oplevet at skulle stille med en sikkerhed på 150.000 kroner inden for otte dage for at have deres opvask- og vaskemaskine installeret.

Dette på trods af, at maskinerne havde været installeret i 12 år, og at familien både har indboforsikring og en vvs'ers ord for, at installationen er korrekt.

Det er metoder, som der skal sættes ind overfor, mener boligminister Kaare Dybvad, der vil tage problemet med til de igangværende boligforhandlinger på Christiansborg.

- Det vidner jo om, at nogle udlejere misbruger den tillidskultur, vi har i Danmark, hvor vi ikke behøver at lovgive ned i mindste detalje, fordi vi regner med, at folk opfører sig ordentligt, siger boligminister Kaare Dybvad (S).

- Det er der altså nogen, der ikke gør, og derfor må vi tage skrappere midler i brug.

Boligminister: Reglerne misbruges

Familien Meinertz eksempel er langt fra det eneste det eneste eksempel, som Kaare Dybvad kender til.

Dybvad fortæller, at han har besøgt flere lejere, som har oplevet at blive truet med opsigelser, hvis ikke de lever op til urimelige krav.

Blandt andet har lejere oplevet trusler om at få deres lejemål opsagt, hvis ikke de åbner for håndværkere. Lejerne må tage fri fra arbejde for at lukke håndværkere ind. Men de kommer ikke nødvendigvis, og kort tid efter får de samme trussel fra udlejeren.

- Jeg kan ikke lovgive ned i mindste detalje om, hvordan og hvornår en håndværker skal komme. Men det er et billede på, at man bruger en ordning, som er meget lukrativ, fordi det gælder om at få folk ud af deres lejligheder, og så bruger man de redskaber som er i lejelovgivningen, siger Kåre Dybvad.

I strid med lovgivningen

I familien Meinertz sag afviser udlejeren Anders Gangsted-Rasmussen, at kravet om en bankgaranti handler om at presse beboerne ud.

Han påstår via sin advokat, Husen Advokater, at han har lejeloven på sin side, og at kravet om sikkerhedsstillelse er for at sikre, at vaskemaskinerne ikke volder skade på ejendommen.

Men uanset lovgivningen er en sådan fremfærd ikke acceptabel, mener Kaare Dybvad:

- Man havde jo aldrig overvejet, at folk ville være så urimelige og bruge ordningen på denne her måde, siger han.

Kaare Dybvad opfordrer alle, der oplever et lignende problem til at tage sagerne op ved huslejenævnene, fordi en del af forsøgene på at 'ryste' beboerne ud af lejlighederne ofte kan være i strid med lovgivningen.

I øjeblikket bliver der forhandlet nye boligregler på Christiansborg, og her vil Kaare Dybvad tage problematikken med til forhandlingerne.

- Når det er så attraktivt, at bruge denne her paragraf 5 stykke 2-ordning, der betyder, at man kan hæve huslejen med i gennemsnit 88 procent, så bruger folk nogle voldsomme metoder. Det skal vi have sat en stopper for, siger Kaare Dybvad.

Udlejere genkender ikke billedet

I Udlejernes brancheorganisation Ejendom Danmark genkender de ikke billedet af flere chikanesager.

- Det her er en skræmmekampagne fra Lejernes LO. Kigger man på konfliktniveauet i huslejenævnene, så er antallet af sager faldet, siger administrerende direktør Jannick Nytoft.

Men Nytoft understreger, at det kunne hjælpe forholdet mellem udlejere og lejere at komme den lange sagsbehandlingstid i huslejenævnet til livs.

- Vi ser meget gerne, at man styrker huslejenævnet. I dag er der alt for lang ventetid, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør.

Det samme lægger boligministeren op til, men først og fremmest, så handler det om at få stoppet for de kortsigtede investeringer i det københavnske boligmarked.

- Jeg lægger frem, hvordan jeg står, og så håber jeg, at der er opbakning til det i Folketinget også. Jeg håber, det kan blive en aftale, som stopper de kortsigtede investeringer, vi ser for øjeblikket, siger Kaare Dybvad.