Boligøkonom: Lukket forældrekøbsfinte vil presse lejemarkedet

Men rige forældre vil fortsat købe boliger til deres børn, lyder det.

Forældre vil måske kigge mere efter lejeboliger i fremtiden, lyder vurderingen fra to boligøkonomer. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Fra 2021 er det ikke længere muligt for forældre at benytte en såkaldt virksomhedsordning ved forældrekøb.

Det er en realitet, efter at regeringen og støttepartier i aftes blev enige om finansloven.

Dermed ryger blandt andet muligheden for at trække alle renteudgifter fra i skat.

- Alt andet lige betyder det, at man gør det økonomisk mindre attraktivt for forældre at købe en lejlighed til deres børn. Derfor må vi forvente, at interessen falder. Og forventningen er derfor, at det får priserne på mindre lejligheder i de store byer til at falde, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea.

Fortsat forældrekøb

Hos Danske Bank mener cheføkonom Las Olsen, at man fortsat vil se masser af forældrekøb, da den lave rente ifølge ham i forvejen næsten har udhulet fordelen med at kunne trække renteudgifter fra.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se markant færre forældrekøb på grund af det her tiltag, siger han.

Hos Nordea påpeger Lise Nytoft Bergmann, at det ikke kun er renteudgifter, forældre i dag kan trække fra i virksomhedsordningen. Også muligheden for at fratrække fællesudgifter samt udgifter til revisor, vedligeholdelse, vand, kloak, renovation og ejendomsskat hører til ordningen.

- Så jeg forventer, at interessen for forældrekøb falder. Ikke for forældre med høje indkomster. Men mere for forældre i den højere middelklasse, som sandsynligvis vil begynde at kigge efter alternativer til at hjælpe med tag over hovedet til børnene, siger hun.

Med den nye finanslov er det fra 2021 slut med at bruge virksomhedsordningen til et forældrekøb. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Større kamp om lejeboliger

Både hende og Las Olsen mener, at det alternativ sagtens kan blive lejeboligmarkedet.

- Det må forventes, at ventelisterne til billige lejeboliger, studie- og kollegieboliger stiger, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Og det får jo kampen på et i forvejen hektisk boligmarked til at stige og vil ramme de unge, der står på venteliste til en lejebolig. Behovet for billigere boliger er nu blevet større, og det er der ikke sat penge af til på finansloven, siger hun.