Boligøkonom: Presset på kronen gør det federe at være boligejer

De rekordlave renter giver både boligejere og boligkøbere særdeles gunstige forhold, siger boligøkonom.

Den danske krone er for tiden attraktiv for investorerne, hvilket får kursen til at stige. Det ønsker Nationalbanken ikke, da kronen er bundet til euroen, som står svækket. (Foto: © (modelfoto), Scanpix)

Kronen er i disse uger hårdt presset af investorernes jagt efter den danske valuta.

Kursen stiger og stiger, og det kommer især boligejerne til gavn. For jo højere kronekurs, jo lavere rente.

Dermed står danske boligejere og boligkøbere i en historisk god position med de rekordlave renter.

- Vi ser nogle renteniveauer, der er så lave, at man blot for en måned siden ikke havde troet, vi skulle stå i den her situation, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

Går efter realkreditobligationer

De rekordlave renter kommer efter en tid med uro på de europæiske markeder. Eurokursen falder, og investorerne er derfor i stedet for gået på jagt efter danske kroner, hvilket til gengæld presser kronens værdi op.

Da kronen er bundet til euroen gennem den såkaldte fastkurspolitik, prøver Nationalbanken med alle kneb at presse kronekursen ned igen, så den ikke svinger for meget i forhold til den svage euro.

Og det har fået Nationalbanken til at sænke renten tre gange på bare to uger. Desuden har banken indtil videre stoppet udstedelsen af statsobligationer.

De aggressive tiltag har faktisk direkte betydning for boligejerne, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Når investorerne ikke kan få fat i de statsobligationer, som de vil have, kigger de nemlig rundt på det danske marked efter alternativer.

I øjeblikket er det realkreditobligationerne.

- Der er så mange, som gerne vil have fat i netop denne type realkreditobligationer, at kursen stiger, og renten dermed falder. Det er derfor godt nyt for de danske boligejere, forklarer hun og fortsætter:

- Det må være dejligt at skulle købe nyt hus nu, for der er et par skridt kortere hen mod drømmehuset. Det er sådan, at man bliver kreditgodkendt på baggrund af, at man skal kunne betale af på et fastforrentet lån. Når renten er rigtig, rigtig lav, kan man få lov at låne et større beløb end blot for et par måneder siden.

Stopper F1-lån

De gunstige forhold for boligejere og boligkøbere fik i går Nykredit til at stoppe F1-lån på dage med negativ rente. Konkurrenterne fra Nordea Kredit og RealkreditDanmark har endnu ikke planer om at følge trop.

Men lige nu er det store spørgsmål, om det nye 30-årige to procentslån skal erstattes af et lån med en rente på bare 1,5 procent.

Men som markedet ændrer sig i disse uger, er det meget vanskeligt at spå om, siger Lise Nytoft Bergmann.

- I Nordea Kredit mener vi, at så længe der er et 30-årigt to procents lån under kurs 100, så er det lånet, vi anbefaler til boligejerne. Men hvis vi får de samme kursbevægelser, som vi har haft de seneste to uger, er der ikke langt til, at to procents-lånet lukker, siger hun.

Mange bytter lån

Den lukrative rentesituation har allerede fået boligejere til at konvertere deres lån, så de kan få en lavere rente. Rigtig mange boligejere med et fastforrentet lån på tre-fire procent har ændret deres lån i løbet af de sidste par uger.

Men ifølge Lise Nytoft Bergmann skal man først se, hvad ens såkaldte kuponrente er, for det er ikke omkostningsfrit at ændre lånet.

- Har man et fastforrentet lån med en kuponrente på tre og en halv procent eller derover, vil det i langt de fleste tilfælde være en god idé at konvertere ens lån, forklarer hun.

Boligejere, som skal have nyt rentetilpasningslån 1. april, er de næste, der kan se frem til at få en økonomisk optur.

Der er nemlig ikke mere end to-tre uger til, at realkreditinstitutterne holder auktion over de her obligationer. Og holder de nuværende niveauer, er der udsigt til endnu en renterekord, siger Lise Nytoft Bergmann.