Boligpriserne er brandvarme: Her er 4 råd til dig, der skal købe bolig for første gang

Vil du gerne med på boligbølgen? Så kan du selv gøre en række ting for at forberede dig bedst muligt som ny køber.

De stigende boligpriser kan gøre det svært at komme ind på boligmarkedet som førstegangskøber - især i byerne.

Boligpriserne fortsætter med at stige. Og mens det varmer godt hos dem, der allerede ejer en bolig, er det med til at gøre det sværere at komme ind på markedet.

Og bevæger man sig ind i købejunglen skal man gøre sit forarbejde, kende sine behov og være klar over, hvad man har råd til, for at få det bedste resultat.

De danske boligejere har for første gang nogensinde en friværdi på over 2.000 milliarder kroner, og den gennemsnitlige friværdi for landets boligejere har for første gang siden finanskrisen rundet en million kroner per hus. Det viser nye tal, som Realkredit Danmark har udarbejdet for DR.

De stigende huspriser er ikke fordelt ligeligt over hele landet, men er primært koncentreret, hvor boligerne i forvejen er dyrest. Samtidig medvirker de øgede friværdier til øget ulighed mellem den del af befolkningen, der ejer en bolig, og den del, der bor til leje.

- Skal man ind på boligmarkedet i de store byer som førstegangskøber, så er det svært. Og det er blevet sværere, fordi selvom renten er lav, så er prisudviklingen så voldsom, at det kan være svært at få råd til det, siger professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid.

Men det er muligt at komme til fadet, lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre. Der er bare nogle ting, man skal have styr på.

1

Spar op og gå i dialog med banken

"Først og fremmest handler det om at få økonomien på plads, så man har en ide om, hvad man kan købe bolig for," siger Jeppe Juul Borre. (© Danske Bank)

Som ny køber er det vigtigt, at man sørger for at opfylde især tre kriterier, lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

- For alle købere, men især for førstegangskøbere, er der især tre ting, som skal hænge sammen. Det er formue, gældsfaktor og rådighedsbeløb. Det kan minde lidt om en taburet med tre ben, der alle skal være opfyldt, fordi er der et af dem, der ikke holder, så tipper taburetten, og så har man ikke råd til boligen, siger han.

Alle danske boligkøbere skal have penge nok til en udbetaling på fem procent af boligens pris. Har man ikke det på kontoen, skal man spare op.

Og opsparingen er især vigtig som førstegangskøber, fordi man ikke har penge med fra et salg af en tidligere bolig.

Ud over formuen er der gældsfaktoren - altså hvor mange gange man har belånt sin indkomst - og rådighedsbeløbet, der betegner hvor mange penge man har tilbage efter de faste udgifter.

Har man et studielån, kan man overveje, om man vil fokusere på at få betalt lånet af, eller om man vil fokusere på opsparingen i stedet. Det varierer nemlig, hvad der er den bedste løsning, siger Jeppe Juul Borre.

- Et studielån er relativt billigt, så der kan være ræson i at spare op og få til udbetalingen i stedet for at tilbagebetale et studielån som det allerførste. Dog vil det stadigvæk indgå i gældsfaktoren. Ser man på rådighedsbeløbet, bliver det også større, hvis man ikke længere skal betale af på et studielån hver måned.

Desuden er det vigtigt at gå i dialog med banken tidligt i processen.

- Der er en rigtig stor del af et boligkøb, der ligger i forarbejdet, hvor man ikke nødvendigvis sidder med en salgsopstilling endnu. Først og fremmest handler det om at få økonomien på plads, så man har en ide om, hvad man kan købe bolig for, hvad man skal spare op til, og hvad man allerede har sparet op til, siger Jeppe Juul Borre.

2

Kend dine behov og vær grundig

Gør det klart for dig selv, hvilke krav, du har til din kommende bolig, før du begynder søgningen. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Hvor vil du bo? Vil du købe hus eller lejlighed? Hvor mange værelser og kvadratmeter skal du have? Skal der være altan eller have, og skal det være tæt på arbejde eller institutioner?

Det er vigtigt, at man gør op med sig selv, inden boligsøgningen begynder, hvad man ønsker af en fremtidig bolig.

- Det, der er vigtigt her, er at være ærlig over for sig selv om, hvilke krav man kan afvige fra, og hvilke krav man vil stå mere fast på. Fordi det gør boligsøgningen væsentligt mere fokuseret, når den går i gang, siger Jeppe Juul Borre.

Her kan man også skrue på de krav, man kan afvige fra, for at matche prisen med, hvad man har råd til.

Når man så står med en bolig, man gerne vil købe, skal man gå den efter i sømmene og gennemgå tilstandsrapport, energirapport, elrapport og ejerforeningens gæld.

Samtidig er det vigtigt ikke at negligere papirarbejdet i forhold til advokat, bank og forsikringer for at undgå ubehagelige overraskelser.

- Vi har et boligmarked, som i øjeblikket bevæger sig hurtigere, end vi har set i mange år, men det betyder altså ikke, at man skal forhaste en beslutning, siger han.

3

Overvej placeringen

Hvis landet trækker mere end byen, kan man få mere bolig for færre penge. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kan man godt se sig selv bo på landet eller måske bare lidt uden for byen, så kan der økonomisk være noget at hente her.

Der er nemlig mulighed for at finde bolig i områder, hvor priserne stiger meget langsommere end i de store byer - nogle steder falder priserne endda.

Nogen, der netop har valgt at forlade storbyen til fordel for landet, er Tine og Rune Kjær-Strange.

Parret var ikke førstegangskøbere og solgte deres villa i København for ni millioner og købte i stedet et hus til to millioner på Avernakø i Det Sydfynske Øhav.

De traf beslutningen om at flytte væk fra storbyen, da coronaen ramte, og Rune Kjær-Strange mistede sit job som pilot, da den billigere bolig blandt andet giver mere luft i økonomien.

- Det giver en god mavefornemmelse, at omkostningerne ikke er så tunge. At vi har havudsigt og 300 kvadratmeter med gæsteafdeling er bare et kæmpe plus, siger Rune Kjær-Strange.

Men selvom man ikke lige har en villa til ni millioner, man kan sælge, er der god mulighed for at købe bolig, hvis man er villig til at søge udenfor de store byer.

Sådan lyder det fra Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter.

- Der er altså egne i Danmark, hvor det er meget vanskeligt at sælge et hus, og hvor det stadigvæk er købers marked og ikke sælgers marked. Når vi kommer til Region Hovedstaden og i særdeleshed København, så er det omvendt sælgers marked.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, skal man dog tænke sig om, før man går på kompromis med placeringen, hvis en lejlighed i byen er på ønskelisten.

- Hvis man står med en stor drøm om at bo i cykelafstand til centrum af København, så kan man kigge på, om man kan sænke sine forventninger til størrelsen for at se, om man så kan få råd til det, siger han.

Men med de nuværende priser er det bare ikke alle, der kan komme i nærheden af en lejlighed i midten af Aarhus eller i Københavns brokvarterer.

- Hvis det handler om at få råd til at købe en bolig, så kan der være en fin ide i at kigge længere væk fra byen. Men man skal købe efter behov og det, som man ønsker og drømmer om, som samtidig hænger sammen med den økonomi, man har.

4

Pas på, du ikke sætter dig for dyrt

(© Colourbox)

I dagens episode af programmet "Følg Pengene" advarer Jesper Berg, der er direktør for Finanstilsynet, mod, at nogle af de nye købere kan blive fanget i dyre boliger.

- Jeg er bekymret for de unge mennesker, der kommer ind på boligmarkedet i øjeblikket og risikerer at komme ind i noget, de ikke kan komme ud af, siger Jesper Berg, direktør for Finanstilsynet.

Men hvis man selv gør sit forarbejde og er klar over, hvad man har råd til og overholder det, så kan man stadigvæk gøre et fornuftigt køb i dagens boligmarked.

- Når vi kigger på det nuværende marked, så bevæger priserne sig for hurtigt. Dog har prisniveauet ikke bevæget sig ud af virkelighedens rammer som sådan. Men i forhold til det her med at gældsætte sig for dyrt, så er det altså også god bankrådgivning sommetider at give et nej, siger Jeppe Juul Borre.

- Opfylder man ikke de tre ben i taburetten, så har man altså ikke råd til at købe den bolig.