Boligpriserne falder mindre end frygtet: 'Boligejerne kan svede den af'

Coronakrisen har sat sine spor på boligmarkedet, men der er lys forude for både købere og sælgere, siger boligøkonom.

Selvom boligpriserne ikke falder så meget som frygtet, kan man se et stort dyk i handelsaktiviteten på ejerlejligheder i de store byer. (Arkivfoto) (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Coronakrisen har de seneste uger skabt stor uro på de finansielle markeder rundt omkring i verden. Det har blandt andet medført, at renten er steget på

realkreditlån
.

Tidligere på året lå et 30-årigt

realkreditlån
til en rente på 0,5 procent, men da coronakrisen for alvor ramte Danmark i midten marts, åbnede man for lånet til 1,5 procent i rente.

Og det kan også ses på boligpriserne i Danmark, som er faldet. De Økonomiske Vismænd har tidligere i en prognose vurderet, at boligpriserne kan ende med at falde med op til 11 procent.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, viser deres prognose dog, at priserne er faldet mindre end frygtet.

- Vi kan spore små prisfald på nuværende tidspunkt, og det er sådan set i sig selv en god nyhed. I Nordea Kredits prognose er forventningen, at huspriserne er faldet med fem procent, når vi går ud af 2020. Og den prognose er meget godt på linje med de andre bankers og realkreditinstiutters, siger hun i P1 Morgen.

Skaber ro på

I et økonomisk klima, som vi befinder os i, laver man, ifølge Lise Nytoft Bergmann, det, man kalder et hovedregelscenarie. I Nordea har man - ligesom vismændene - lavet både et pessimistisk og optimistisk scenarie.

Og med de beskedne prisfald ser det altså ud til, at vi ikke kommer til at ligge på den kedelige side af

prognoserne
, siger hun.

- Det tyder ikke på, at vi lander på det pessimistiske, og det er rart. Både for dem, som skal ind på boligmarkedet, hvor det giver ro på, men også for boligejerne, der ikke synes, det er rart, at utrygheden kommer tumlende.

Frygter bølgeeffekt

Mens boligpriserne altså falder mindre end forventet, så har coronakrisen sat sine spor på ejerlejlighederne i de store byer.

Her kan man se et kæmpe dyk i handelsaktiviteten, og det skaber frygt for en bølgeeffekt, som kan ramme store dele af landet.

- Når mange af de unge mennesker, der bor i ejerlejlighederne og godt vil have bolig nummer to, når de har fået børn, ikke kan få solgt ejerlejligheden inde i byen, så får de svært ved at købe huset i forstaden.

Effekten
i byen kan gradvist forplante sig ud i store dele af landet, men med en vis forsinkelse, fortæller Lise Nytoft Bergmann.

Coronakrisen er ofte blevet sammenlignet med finanskrisen, men heldigvis ser boligmarkedet ikke ud til at blive ramt lige så hårdt denne gang, forklarer boligøkonomen.

Sammenlignes med finanskrisen

Under finanskrisen blev boligmarkedet nemlig ramt dobbelt. Først blev det ramt af boligboblen tilbage i 2004 og 2005, hvor priserne i store dele af landet var meget høje. Herefter ramte finanskrisen.

- Vi stod i en periode på seks og syv år, hvor boligpriserne faldt år efter år, og den dramatik forventer vi ikke at se i sundhedskrisen, hvor vi allerede i 2021 forventer, at boligpriserne stiger igen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Det skaber ro for alle dem, som ikke har planer om at købe eller sælge i øjeblikket.

- Vi kan håbe, at mange af boligejerne kan svede den af, så at sige. Hvis man er boligejer, og det er der jo mange, der er i 20, 30 og 40 år, så kommer man igennem de her perioder en gang imellem, siger hun.

Hvad med sommerhusene?

Der har under coronakrisen også været meget fokus på sommerhusene, fordi mange af vores udlandsrejser enten er blevet

udskudt
eller aflyst. Det betyder, at man forventer, at flere danskere vil holde ferie i et sommerhus inden for landets grænser.

Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer har i dag meldt ud, at Tyskland er klar til at lempe på grænsekontrollen mod Danmark allerede i weekenden. Hvordan den udmelding modtages af Mette Frederiksen (S) og regeringen vides dog ikke endnu.

Selvom der allerede ifølge Lise Nytoft Bergmann er rigtig godt gang i handlen med sommerhuse, er der også små prisfald på sommerhuse ligesom med huse og lejligheder.

- Køberne benytter sig af en situation, hvor de lige presser sælger lidt i det nuværende klima, siger hun.

Den danske efterspørgsel på leje af sommerhuse ser altså ud til at blive stor, men der skal rigtig meget til, hvis sommerhusene skal være udlejede lige så mange uger som normalt.

- Man skal altså huske på, at 70 procent af udlejningsugerne går til tyskere, svenskere og nordmænd. Og hvis vi bliver hjemme på sommerferie, så kunne man forestille sig, at tyskere, svenskere og nordmænd gør det samme, siger Lise Nytoft Bergmann.

Facebook
Twitter