Boligpriserne fortsætter deres nedtur: 'Begynder at summe op til noget, der kan mærkes'

Usikre økonomiske tider er med til at skubbe priserne ned, vurderer eksperter.

Boligprisernes fald vil fortsætte i det nye år, vurderer eksperter. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Hvis du går og overvejer at sælge din bolig, vil denne artikel være nedslående læsning.

For boligprisernes fald ser ud til at fortsætte. Der er nemlig store prisfald i oktober, hvor salgspriserne på huse er faldet med 1,6 procent.

Og det stopper ikke ved husene, for lejligheder lider samme skæbne.

Her er salgspriserne faldet med to procent i oktober. Det viser nye tal fra Boligsiden.

1,6 og to procent lyder måske ikke af så meget, men man skal helt tilbage til 2011 for at finde lige så store månedlige fald.

Det er fjerde måned i træk, at boligpriserne falder.

Og det er ikke småpenge, der bliver skåret af.

- Stykke for stykke bliver der skåret lunser af boligpriserne. Og det begynder at summe op til noget, der kan mærkes, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- For et gennemsnitligt hus i Danmark taler vi om et prisfald på mere end 100.000 kroner. Og ser vi på en lejlighed, så er prisen i gennemsnit faldet med næsten 200.000 kroner.

Det er i hele landet, at priserne er på vej ned, men især i de dyreste områder er det hård kost.

- Priserne på både huse og lejligheder falder kraftigt i hovedstadsområdet og Nordsjælland, mens der er tale om mere sivende og beherskede prisfald på det resterende af Sjælland og i store dele af Jylland, skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

- En af årsagerne bag at mange udtrykte bekymring for prisernes himmelflugt er netop den situation, som vi nu ser. At priserne falder så kraftigt, at nogle boligejere med få år på markedet og høj gæld trues af teknisk insolvens.

Teknisk insolvens er, når din gæld overstiger din formue.

Usikre økonomiske tider

På grund af den stigende inflation har centralbanker være nødsaget til at reagere. Derfor har de hævet renterne i håb om, at det dæmper efterspørgslen i samfundet, og man på den måde kan få tøjlet inflationen, da det bliver dyrere at låne penge.

Det er nogle andre slags renter end dem, du har på dit boliglån. Men når centralbankerne piller ved deres renter, får det markedet til at reagere, og det påvirker i sidste ende renten på dit boliglån.

Og på grund af inflation er alting blevet dyrere generelt.

Denne cocktail har medført storm på boligmarkedet.

- Boligmarkedet er ramt af modvind fra flere fronter. Et er de højere renter. I begyndelsen af året, var renten på to procent, og nu ligger den på omkring seks procent. Det gør det dyrere at finansiere boligen. Samtidig er energipriserne også steget, der gør det dyrere at leve i boligen.

- Der er generelt kommet større usikkerhed omkring den økonomiske fremtid. Vi ser handlerne falde, fordi efterspørgslen efter at købe bolig har trukket sig, siger Jeppe Juul Borre.

Under corona steg boligpriserne, men nu falder de i samme tempo, som de steg. Derfor skal sælgerne indstille sig på et nyt marked, hvor køberne ikke kan være med i lige så høje prisklasser.

- Samlet set understreger tallene, at boligpriserne er i gang med at omstille sig til de nye tider, hvor danskerne i år har oplevet en historisk kraftig nedgang i reallønnen og mødes af et markant højere renteniveau, hvis de ønsker at optage boligfinansiering, skriver Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Forventes at blive ved

Hvis man sidder og håber på, at nedturen stopper snart, ser det ikke sådan ud. boligprisernes fald forventes nemlig at fortsætte.

- Boligpriserne, forventer vi, kommer til at fortsætte nedad over den kommende periode. Her tænker jeg på det næste halve til hele års tid, afhængigt af hvor hurtigt prisfaldet viser sig på boligmarkedet, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Lige nu hører vi om prisfald på 1,6 og to procent, men de kan ende meget, meget højere, vurderer cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen.

- På det generelle boligmarked kan mange boligejere dog trøste sig med, at boligpriserne ikke er kørt helt ud af trit med indkomsterne og økonomien generelt.

Det betyder, at prisfaldet ikke nødvendigvis bliver så dramatisk. Priserne kan dog meget vel falde med mellem fem og ti procent yderligere, skriver han.