Boligpriserne stiger: Se hvordan det går i din kommune

Huspriserne steg i gennemsnit med 4,2 procent i 2017. Ejerlejligheder steg næsten ti procent.

Den gennemsnitlige danske boligejer kan klappe sine fire vægge og sige tak for et godt 2017.

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser nemlig, at priserne på huse og lejligheder fortsatte i vejret i det forgangne år.

- Prisstigningerne har bredt sig fra de større byer og ud til kommuner længere ud på landet, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør i Boligsiden A/S, der ejes af landets ejendomsmæglere i fællesskab.

Ejere af ejerlejligheder kunne i fjor notere prisstigninger på knap 10 procent, mens huspriserne i gennemsnit steg med 4,2 procent. Dermed er stigningerne på samme niveau som i 2016.

Særligt for de nye tal er, at priserne er steget i mange af de kommuner, hvor salget tidligere var gået i stå.

Det gælder blandt andet i Vest- og Sydsjælland, der har oplevet store stigninger i forhold til mange andre områder af landet. I Jylland er det især syd for Aalborg og i Frederikshavn, at priserne er steget mest.

- Vi oplever flere steder, at der er kommet rigtig meget gang i boligmarkedet. Og det har givet priserne et skub opad, siger Birgit Daetz.

Låneregler presser købere ud af byerne

Boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet peger på, at prisstigningerne hænger sammen med de generelt gode takter i dansk økonomi.

- Boligmarkedet afspejler en fremgang i dansk økonomi, hvor vi har stigende beskæftigelse og tryghed i jobbet. Det betyder, at vi også er mere villige til at købe bolig og få udgifter i den anledning, siger han.

I de seneste fem år er boligpriserne steget mest i landets større byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Men nu strømmer fremgangen helt ud til det såkaldte udkantsdanmark. Og det vil fortsætte i år, fordi færre får råd til at sætte sig i de dyreste boliger i de større byer, vurderer Morten Skak.

Det skyldes ikke mindst de nye regler for boliglån, hvor boligkøbere, der gældsætter sig for mere end fire gange husstandens årsindkomst, får sværere ved at låne penge på risikofyldte vilkår.

Derfor vil flere boligkøbere forsøge at få deres drømme opfyldt uden for byerne, vurderer Morten Skak.

- Selvom indkomsterne er høje i byerne, så vil det først og fremmest være der, stramninger kommer til at spille en rolle. Derfor forventer jeg, at vi fortsat vil se en fremgang på boligmarkedet også i udkantsområderne, siger han.