Bombe under dansk pensionssystem

Eksperter venter, at Danmark må ændre pensionssystemet, når EF-Domstolen tirsdag afsiger dom. Der er fare for, at en formue forsvinder ud af landet.

Danmark står til at blive dømt for at forskelsbehandle danske og udenlandske pensionskasser

EU's domstol i Luxembourg ventes tirsdag at smide en bombe under det danske pensionssystem.

Danmark står nemlig til at blive dømt for at forskelsbehandle danske og udenlandske pensionskasser. Det vurderer professor Ole Bjørn, der er skatteekspert i revisionsfirmaet KPMG og tidligere formand for ligningsrådet.

Alvorlige konsekvenser

Og en hård dom fra den såkaldte EF-Domstol kan vende op og ned på pensionsordningerne.

- Hvis Danmark bliver dømt i fuld udstrækning, så får det alvorlige konsekvenser. For systemet med beskatning af pensioner inkluderer jo betydelige beløb, siger Ole Bjørn, der selv er overbevist om, at Danmark bliver dømt.

I dag får man et skattefradrag, når man indbetaler på en pensionsordning - mod tilsvarende beskatning af pengene, når de udbetales. Den ordning gælder danske pensionskasser, men det vil embedsmænd i EU lave om på.

Fordel at flytte

Hvis det lykkes, må danske borgere fremover indbetale til pensionsordninger i udlandet med danske skattefradrag.

Ole Bjørn frygter, at fordelen ved at flytte til udlandet bliver stor.

- Det gælder om at få kapslet systemet således ind, at de skattemæssige hensyn ikke frister til at bosætte sig i udlandet i pensionistalderen. Og det er jo dét, der er kunstgrebet. For hvis beskatningen er væsentlig hårdere i Danmark end udlandet, så skaber man en fristelse til ikke at bo herhjemme, siger Ole Bjørn.

EU's generaladvokat er kommet med et forslag til en dom, som går imod Danmark. I fire ud af fem tilfælde følger domstolen indstillingen.

Den danske pensionssag

Fakta om den danske pensionssag, der verserer ved EU's domstol i Luxembourg.

Man får i dag et skattefradrag, når man indbetaler på en pensionsordning - mod tilsvarende beskatning af pengene, når de udbetales.

Som det er i dag, får man kun skattefradrag for pensionsindbetalinger på ordninger i danske pensionskasser. Men EU vil have ens regler for hele unionen, og danskere, der ønsker at være kunder i pensionskasser med base i andre EU-lande, skal have samme fradrag.

Når pengene så en gang skal udbetales, bliver pengene normalt beskattet i Danmark, og fordi pengene i dag administreres af danske pensionskasser, har skattemyndighederne indblik i udbetalingerne, og beskatningen sker helt automatisk.

Men hvis en dansker har sin pensionsopsparing for eksempel i Grækenland, Frankrig eller Luxembourg, er det ikke sikkert, at de danske skattemyndigheder nogensinde hører om, at pengene bliver udbetalt - og dermed kan statskassen gå glip af betydelige skatteindtægter.

Der står i dag cirka 2200 milliarder kroner på danske pensionsopsparinger, som venter på at blive beskattet ved udbetaling.

Kilde: Ritzau