Borgmestre om ø-planer i hovedstaden: 'Vi vil også ha'

I Vordingborg havde man gerne taget imod 12.000 nye arbejdspladser, som nye øer nær København ventes at skabe.

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed, kan ikke se logikken i at lave nye øer nær København. Man skulle i stedet udvikle resten af Sjælland, mener han (Arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen og Hvidovre Kommune præsenterede i dag et storstilet projekt med ni nye øer ud for Avedøre Holme. Planerne om at bringe tusindvis af arbejdspladser til Storkøbenhavn mødte opbakning fra borgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S).

Men 100 kilometer syd for København er borgmestrene dog ikke helt så begejstrede.

- Det vil give kø- og trængselsproblemer, og det understøtter ikke udviklingen uden for København. Det kan godt være, det er en vækstdynamo lige dér, men vi vil også gerne have arbejdspladser i resten af Danmark, siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).

Projektet forventes at skabe 12.000 arbejdspladser blandt andet fra industrivirksomheder.

- Hvis regeringen skal tage et nationalt ansvar, burde den have set på de muligheder og potentialer, der allerede er, og bygge på dem i stedet for at kaste en masse penge ud i Øresund, siger han.

Hvad er der galt med Sjælland?

Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), er heller ikke begejstret over planerne. Han er glad for vækst i Danmark, men han kan ikke se, hvorfor man skal satse på noget i Hvidovre, når der allerede er plads til industriområder længere fra Rådhuspladsen.

- Hvad er der egentlig galt med Sjælland? Jeg synes, en udbygning af industriproduktionen skulle bygges ud mod Sjælland. Det ville være det mest optimale i stedet for at bygge øer. Vi har jo både plads og infrastruktur på plads, siger Holger Schou Rasmussen.

De 9 øer ved Avedøre Holme skal efter planen blive til et 3,1 millioner kvadratmeter erhvervsområde. Illustration: URBAN POWER for Hvidovre Kommune

Han tror, at det vil være svært at finde københavnske medarbejdere til de industriarbejdspladser, som regeringen og Hvidovre Kommune håber at skabe.

Det vil ifølge borgmesteren betyde, at der bliver behov for, at flere mennesker fra resten af Sjælland skal pendle mod København.

Københavnere kan rejse ud af byen

Regeringen og Hvidovre Kommune skriver i en pressemeddelelse, at Holmene vil styrke hovedstadsområdet "med sin nærhed til offentlig transport og en international lufthavn".

Det mener Vordingborgs borgmester dog ikke er et argument, der kan forsvare, at der bliver brugt penge på at bygge ni nye øer ud for Avedøre Holme.

- Her fra Vordingborg er der en time i bil til lufthavnen, og en time ned til erhvervshavnen, som vi er ved at udvide for milliarder, så den kan tage de store skibe. Så infrastrukturmæssigt synes jeg også, vi ligger rigtig godt. Det er der flere andre steder på Sjælland, der også gør. Så argumentet med lufthavn og offentlig transport forsvarer ikke byggeriet af ni nye øer, siger Mikael Smed.

Men der er jo også mennesker i København, der gerne vil have en arbejdsplads. Dem honorerer man vel med et projekt som det her?

- Det er vel ikke anderledes for dem i København at skulle rejse ud af byen for at komme på arbejde, end det er for dem, som pendler ind mod de store byer. Afstanden er jo lige lang, om man kører den ene eller den anden vej, siger Mikael Smed.

Minister: Vigtigt for Danmarks økonomi

Mikael Smed undrer sig især, fordi det ikke er længe siden, regeringen flyttede en række offentlige arbejdspladser ud af København.

- Det er en sjov måde at agere på, når man tidligere har tvunget folk med offentlige stillinger ud af byen.

Netop den modsætning forholdt erhvervsminister Rasmus Jarlov sig til på pressemødet om projektet tidligere i dag.

- Der er brug for plads til industrivirksomheder i København, der servicerer københavnerne, og det betyder ikke, at man i andre dele af landet kommer til at få færre arbejdspladser. Det betyder, at København kommer til at vokse, og det er enormt vigtigt for Danmarks økonomi, lød det fra ministeren.